El Caire

S'activa la diplomàcia per renovar la treva entre israelians i palestins

El president egipci, Hosni Mubarak, i la ministra d'Afers Estrangers d'Israel, Tzipi Livni, s'han reunit aquest dijous al Caire per estudiar la possibilitat de renovar la treva entre Israel i els grups palestins a la Franja de Gaza i evitar així un esclat de violència entre israelians i palestins. Però l'esclat ja és un fet després que aquest dimecres Hamas va atacar Israel amb una pluja de coets. La tensió no la va mirar de suavitzar el govern d'Ehud Olmert, que responia amb la decisió de mantenir la frontera tancada per evitar que entri ajuda humanitària a la Franja.

Actualitzat
De fet, ni el Nadal dóna treva al fràgil alto el foc entre israelians i palestins. El govern israelià estudia llançar una ofensiva militar a Gaza per aturar, diuen, el llançament de coets des de la Franja.

Només aquest dimecres, segons fonts hebrees, en van caure més de 70 en territori israelià. De moment, un milicià palestí va morir i tres més van resultar ferits en un atac aeri. Hamas ha assegurat que els atacs responen a la mort de tres milicians palestins, dimarts passat. Israel ha decidit, a més, fer marxa enrere i no obrir ara els passos fronterers amb la Franja, per donar pas a l'ajuda humanitària.

La diplomàcia es posa en marxa

En aquest ambient, aquest dijous és notícia la reunió que s'ha fet al Caire entre la ministra d'Afers Estrangers israelians, Tzipi Livni, i el president egipci, Hosni Mubarak, per mirar de renovar la treva entre Israel i Hamas. Ho assegura l'agència de notícies egípcia Mena, que detalla que la reunió s'ha centrat a aturar els atacs israelians contra els palestins per tal de preparar l'atmosfera per unes converses de pau que desemboquin en la creació d'un estat palestí.

Mubarak i Livni han analitzat la tensa situació que es viu a Gaza després que el 19 de novembre passat el grup palestí Hamas, que controla la Franja, es va negar a renovar la treva amb Israel.
Anar al contingut