Foto de grup d'amics, polítics i autoritats als peus del grafit en memòria de Xavier Vinader el 17 de febrer de 2017. (Horitzontal)
Foto de grup d'amics, polítics i autoritats als peus del grafit en memòria de Xavier Vinader el 17 de febrer de 2017. (Horitzontal)

Sabadell ret homenatge a la figura de Xavier Vinader com a referent en la defensa de la llibertat d'expressió

ACN Sabadell.-Un centenar de persones s'han acostat aquest divendres al Centre Cívic de Sant Oleguer de Sabadell (Vallès Occidental) per retre homenatge a la figura del periodista Xavier Vinader, referent de la lluita contra el feixisme i de la defensa de la llibertat d'expressió. L'acte s'ha fet coincidir amb la celebració del 70è aniversari de Vinader, que va morir el 9 d'abril de 2015, i la commemoració dels 40 any de la vaga general del 1976 a la ciutat, la primera que es va fer a l'Estat. Durant l'acte s'ha inaugurat el grafit en memòria del periodista que l'artista Zudi va pintar al mur del centre cívic i que ha hagut de refer pràcticament en la seva totalitat treballant contrarellotge després de l'atac que va partir la nit de dimarts passat. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, amiga i companya de feina de Vinader, ha parafrasejat Vinader quan recordava que "la llibertat d'expressió, com tots els drets que conquerim, s'ha de defensar cada dia, a cada moment, perquè sinó la vigília te l'aniran esquilant".

Fins pocs minuts abans d'iniciar-se l'acte en homenatge de Xavier Vinader, l'artista del mural, el grafiter local Zudi, ha treballat per intentar esborrar els efectes de l'atac feixista que dimarts al vespre el va fer malbé. De fet, en poques hores pràcticament l'ha hagut de refer. Coincidència o no, la darrera part que ha enllestit amb tothom a punt per començar l'acte era on és podia llegir "llibertat d'expressió". A l'acte hi han assistit amics i familiars de Xavier Vinader, així com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, l'exdiputat, David Fernàndez, la periodista Mònica Terribas, el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, o el director general de la policia catalana, Albert Batlle, entre d'altres personalitats.Durant els parlaments, l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha reivindicat que, com fa sis any va fer la periodista Mònica Terribas durant l'acte on Viader va rebre la medalla d'honor de la ciutat de Sabadell, "seria bo que tots 'vinadegèssim' una mica més perquè això voldria dir que tots seríem íntegres i fidels a allò que creiem millor pel bé comú".En referència a l'atac feixista de dimarts, l'alcalde de Sabadell ha recordat que Vinader "portava la resistència als gens" i que Sabadell "reincidirà en la lluita contra l'odi i el feixisme i perquè no hi hagi impunitat" preservant l'espai on hi ha el mur en memòria del periodista com va acordar el ple municipal del 5 de maig de 2015.Al seu torn, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, després de lloar la vessant més personal de Viader, a qui va conèixer en els seus inicis laborals, n'ha destacat també la vigència del seu missatge i el seu exemple vital. Aquí, ha dit que el periodista "és un referent de totes les persones que estimen la llibertat la llibertat d'expressió" i un exemple a seguir per lluitar contra el fixisme. " Feixisme mai, més llibertat d'expressió sempre", ha proclamat.També han pres la paraula el germà del periodista i les filles de la seva companya que n'han destacat la qualitat humana i el seu compromís amb el que creia just.Finalitzat l'acte d'inauguració del mural, el Centre Cívic de Sant Oleguer, ha acollit una taula rodona sobre 'Mitjans de comunicació i moviments d'extrema dreta', a càrrec dels periodistes David Fernàndez i Jordi Borràs i moderada per Mònica Terribas.

Anar al contingut