Ryanair anuncia vols per a l'estiu de l'any que ve des de Girona a Frankfurt i Riga (Reuters)
Les cancel·lacions afectaran 2.000 vols i 285.000 passatgers a tot el món
Barcelona

Ryanair continuarà apostant per Catalunya si és un estat independent

La companyia assegura que "els negocis són els negocis" i que hi continuarà havent demanda

Iván GutiérrezActualitzat

L'aerolínia irlandesa de baix cost Ryanair ha estat clara i contundent: continuarà apostant per Catalunya sigui l'escenari que sigui, tant si hi ha independència com si segueix formant part d'Espanya. El seu director de màrqueting, Kenny Jacobs, ha estat explícit i ha separat els afers polítics dels econòmics, i ha explicat aquest matí que "els negocis són els negocis, i continuarà havent-hi una demanda per part d'Europa i el món cap a Catalunya".

"Res canviarà per a Ryanair si Catalunya és un estat independent. Continuarem creixent aquí, independentment de si és un estat independent o segueix com a part d'Espanya. Això són negocis. I tant si és un supermercat com una aerolínia, direm el mateix."

La companyia preveu créixer un 7% aquest any a Catalunya amb noves rutes a Barcelona, Girona i Reus. A l'aeroport de Barcelona, hi haurà una nova ruta a Malta, que rivalitzarà amb la que ja opera Vueling. A més, sumarà freqüències a Frankfurt Main (on Vueling va deixar un buit fa uns mesos), Cracòvia, Luxemburg, Praga i Venècia.

L'Aeroport de Girona i Reus també seguiran sumant noves rutes durant els pròxims anys. És el compromís de Ryanair, que aquest matí ha assegurat que vol seguir creixent en aquests dos aeroports, precisament, per descongestionar Barcelona. De fet, l'aerolínia irlandesa ja ha anunciat que a l'estiu de 2018 es podrà volar fins a Frankfurt i Riga (Letònia) des de l'aeroport de la Costa Brava a Girona; i hi haurà l'opció d'anar fins a Shannon, a l'oest d'Irlanda, des de l'aeroport de Reus.

Per aconseguir-ho i seguir sumant turistes, proposa que s'han de construir més hotels per abaixar els preus i redistribuir el turisme arreu del territori. És per això que ha criticat les mostres de turismofòbia i diu que el turisme ajuda a créixer a l'economia en general i a crear més llocs de feina. En els pròxims anys, a més, Jacobs ha augurat que Grècia captarà part dels turistes que han vingut a Espanya al ser un destí més barat.

Efecte dels atemptats

El director de màrqueting de Ryanair no creu, però, que els atemptats de Barcelona afectin el turisme de la ciutat ja que, "desgraciadament, la gent s'està acostumant amb atacs a Niça, París, Londres, Manchester..." Però sí que ha reconegut que hi ha hagut una baixada mínima quan cerquen Barcelona, tot i que això al final no s'ha traduït en un descens remarcable de les reserves. En tot cas, Ryanair va fer una ofensiva comercial abaixant els preus dels bitllets a Barcelona just després dels atemptats.

La companyia també és molt crítica amb el Brexit i contempla un escenari de negociació molt tancada on fins i tot, es podria tancar l'espai aeri britànic el 2019 durant un temps. En aquest cas, Ryanair ha amenaçat de derivar molt d'aquesta càrrega de vols a altres països com Alemanya, Portugal o Espanya. A Barcelona en concret, Jacobs ha reconegut estar negociant amb Norwegian per alimentar els seus vols de llarg radi.

Pel que fa al sector en general, Jacobs assegura que els casos d'Air Berlin i Alitalia no seran únics i que hi haurà més fallides al sector i una atomització. "Les quatre grans companyies -Air France-KLM, Ryanair, AIG i Lufthansa- que ara controlen un 50% del mercat en uns anys passaran a tenir fins a un 70%". De fet, Ryanair vol comprar el negoci de curt radi d'Alitalia i ha denunciat opacitat en la venda d'Air Berlin, previsiblement, a Lufthansa, al·ludint possibles ajudes del govern alemany afavorint el monopoli.

Sobre la polèmica de fer pagar per l'equipatge de cabina i es porta dalt del seient, la companyia recorda que si es factura a la bodega no caldrà pagar res i descarta cobrar per altres serveis que ara són gratuïts.

Anar al contingut