L'extresorer del PP Luis Bárcenas.
L'extresorer del PP Luis Bárcenas.
Madrid

Ruz ordena el bloqueig de cinc comptes de Bárcenas a Caixabank

El jutge del "cas Gürtel", Pablo Ruz, ha ordenat el bloqueig de cinc comptes de l'extresorer del PP Luis Bárcenas i la seva dona a Caixabank. El jutge també ha ordenat bloquejar comptes bancaris d'implicats en el "cas Gürtel", com Francisco Correa. A més, ha ordenat una prova cal·ligràfica de la documentació que va aportar el periodista Pedro J. Ramírez, quan va declarar dimarts a l'Audiència Nacional.

Actualitzat
El jutge del cas Gürtel, Pablo Ruz, ha ordenat el bloqueig de cinc comptes de l'extresorer del PP Luis Bárcenas i de la seva dona Rosalía Iglesias a Caixabank a través de les que suposadament havien pretès traspassar "operacions i saldos existents "a Bankia, on ja es van bloquejar cinc comptes.

Ruz ha adoptat aquesta decisió en un acte, notificat avui, a la vista d'un informe del Servei de Prevenció del Blanqueig de Capitals (SEPBLAC), en què dimecres passat alertava d'aquestes operacions de traspàs dels saldos d'aquests comptes de Bankia a les de Caixabank.

Segons aquest informe, el passat 19 de juny, Rosalía Iglesias Villar va obrir un compte a Caixabank, a l'oficina del carrer de Juan Bravo, anunciant que traspassaria l'operativa que ara mantenia a Bankia, sobre la cartera de valors pròpia i la del seu espòs. En aquest compte només s'han enregistrat dues transferències de 2.000 i 4.000 euros, ambdues del 27 de juny, el mateix dia en què Bárcenas va ingressar a la presó i que van ser ordenades per Rosalía Iglesias des del seu compte a Bankia.

El passat 20 de juny, l'extresorer va acudir a la mateixa entitat, on ja tenia quatre comptes des del 2011, amb intenció d'obrir un compte a nom de la societat Conosur Land, encara que no va arribar a obrir-se. Bárcenas va dir que amb aquest compte pretenia gestionar l'operativa d'aquesta empresa relacionada amb l'explotació d'un local al número 32 del carrer Díaz Porlier, destinat a una sala d'exposicions, el propietari de la qual és la societat Messeguer Jordà, que compta amb 16 immobles a Madrid, diversos d'ells en l'esmentada direcció.

Conosur Land subarrenda aquest local a tercers que exposen la seva obra, i segons va explicar Bárcenas al banc, aquest compte serviria per gestionar els cobraments i pagaments relacionats amb aquest local. Les factures per l'arrendament s'emetrien mensualment a nom de Rosalía Iglesias per un import de 2.299 euros, IVA inclòs, tot i que el SEPBLAC no disposa de dades sobre la forma de pagament ni, si s'escau, del compte en què poguessin estar domiciliades tals factures.

Així, els comptes que ara ordena el jutge bloquejar van ser oberts tots al juny del 2011, menys l'oberta per la seva dona el dia 27 de juny. Una d'elles, el 8 de juny del 2011, on dos dies després l'extresorer hi va transferir 40.000 euros des del Banc Popular. El 30 de juny d'aquest mateix any, es va produir un nou moviment amb la cancel · lació del IPF (Imposició a Termini Fix), que va generar un abonament de 40.072 euros. Al juliol i agost, Bárcenas va comprar participacions preferents de Banca Cívica en dues operacions per import de 39.914 euros. El 2 de juny de 2011, l'extresorer va obrir altres comptes a Caixabank, en què es va registrar el dia 9 de juny d'aquest mateix any una transferència de 11.000 euros ordenada per Bárcenas des Bankia. Al dia següent, va realitzar una subscripció d'obligacions de Criteria CaixaCorp per 10.300 euros i, dies després, el 25 de juny, va fer una nova transferència des Bankia de 30.000 euros.

Segons el SEPBLAC, les participacions preferents de Banca Cívica i les obligacions de Criteria CaixaCorp han estat transformades en obligacions i accions de Caixabank, actualment dipositats en dos comptes de valors. Aquests dos comptes de valors van ser obertes, una el 2 de juny de 2011 i actualment compta amb 5.578 euros de saldo, i l'altra el 20 de juny de 2011, que en l'actualitat té dipositats 27.648 euros.

A més del bloqueig de les dos comptes corrents i les altres dues de valors de Bárcenas, així com del compte de Rosalía Iglesias, el jutge reclama a l'entitat documentació sobre totes elles, així com l'extracte dels seus moviments des de la seva obertura fins a l'actualitat amb identificació dels comptes d'origen i de destinació de les entrades i sortides de fons del compte, ja sigui mitjançant transferències, traspassos, reintegraments en efectiu, abonament d'efectes o qualsevol altre mecanisme bancari.

Ruz demana una prova cal · ligràfica de l'original dels "papers de Bárcenas"

El jutge de l'Audiència Nacional ha acordat fer una prova cal·ligràfica de l'original dels anomenats "papers de Bárcenas" aportats el passat dilluns a la tarda pel director d'El Mundo, Pedro J.Ramírez , que ho va publicar en el seu diari el dimarts. Es tracta d'una prova complementària a l'informe que ja està en la causa i que va ser elaborat arran de publicar en el diari El País les fotocòpies d'aquests documents, que reflectirien una suposada comptabilitat B del PP.

Ruz considera que es tracta d'una prova "pertinent, útil, necessària i possible". El passat mes d'abril la Policia va atribuir l'extresorer del PP Luis Bárcenas l'autoria de les fotocòpies dels anomenats "papers de Bárcenas" sobre la llista publicada per El País sobre pagaments i donatius d'una suposada comptabilitat B del PP. La secció de Documentoscòpia de la Unitat Central de Criminalística de la Comissaria General de Policia va arribar a aquesta conclusió en el segon informe pericial cal · ligràfic elaborat sobre aquests papers.

Suïssa ha bloquejat 39 milions d'euros a Bárcenas, Correa i Crespo

Les autoritats suïsses han informat al jutge Pablo Ruz que fins al moment han estat bloquejats 39 milions d'euros de comptes que tenien a Suïssa l'extresorer del PP Luis Bárcenas, el presumpte capitost de la trama Gürtel Francisco Correa i el considerat segon de la xarxa, Pablo Crespo. A Bárcenas se li han bloquejat ja 17,5 milions d'euros, a Correa 20 milions i a Crespo 1,5 milions, segons ha informat Suïssa a través d'una comissió rogatòria.

Ruz va ordenar el passat 30 de maig el bloqueig dels comptes que tenia Bárcenas al Dresdner Bank, on va arribar a acumular 22 milions d'euros, i en el Lombard Odier, el màxim muntant va arribar a ser de 26 milions, el que va elevar la seva fortuna a 48 milions d'euros. El 2 de juliol, el jutge va reclamar a més el bloqueig del compte que encara mantenia oberta Bárcenas a l'entitat Lombard Odier a nom de la societat Tesedul i en què acumulava en l'actualitat nou milions d'euros. Al març, Ruz va ordenar també el bloqueig de diversos comptes de l'HSBC i de Bancaixa en Estats Units que Bárcenas i Correa van poder utilitzar per ocultar fons seus que van transferir des de Suïssa.

lA bloqueig dels comptes de Suïssa, s'ha unit també el d'altres deu comptes de l'extresorer i la seva dona, Rosalía Iglesias, a Espanya, a Bankia i Caixabank. Davant aquesta situació, els que fossin fins dilluns passat advocats de Bárcenas, Miguel Bajo i Alfonso Trallero, van recórrer, representant per última vegada al seu client, el bloqueig d'aquests comptes per entendre que suposa una "gravíssima" limitació del seu dret de defensa , atès que l'extresorer necessita aquests diners per pagar als seus advocats i perits.
Anar al contingut