Putin i Erdogan conversen durant la trobada a Ankara. (Foto: EFE)
Putin i Erdogan conversen durant la trobada a Ankara. (Foto: EFE)
Ankara

Rússia suspèn el projecte que havia de dur més gas a Europa sense travessar Ucraïna

Putin ha fet l'anunci a Turquia, on ha firmat un acord amb Erdogan per ampliar les connexions de gas amb aquest país

RedaccióActualitzat

Vladímir Putin anuncia la suspensió del controvertit projecte de gasoducte South Stream. Aquest gasoducte havia de dur més gas natural a Europa a través de Bulgària. El president rus ha justificat l'abandonament del projecte per les pressions de la Unió Europea sobre el govern búlgar, que no ha autoritzat el pas del gasoducte pel seu territori. El projecte havia de proveir Europa de gas rus evitant Ucraïna, però va quedar bloquejat per les sancions contra Moscou arran de la crisi ucraïnesa.

Putin ha decidit ara prioritzar l'aliança estratègica amb el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, i que Turquia sigui un gran centre distribuïdor de gas. El president rus ha anat fins a Ankara per anunciar la cancel·lació del projecte d'un gasoducte que havia d'abastir Europa amb el gas rus a través del mar Negre. Amb aquesta cancel·lació, referma la seva aposta estratègica per Turquia i fa una advertència a Brussel·les: "L'actitud de la Unió Europea sobre aquesta qüestió és negativa. No han ajudat gens perquè aquest projecte tiri endavant. El van bloquejar. Si Europa no vol fer-ho, llavors no es farà."

El projecte cancel·lat portava per nom South Stream, el corrent del sud, i havia de servir per tenir una via de subministrament de gas que evités Ucraïna. Havia de passar pel mar Negre i arribar fins a Bulgària. Des d'allà s'havia de distribuir per Europa sense que Kíev hi pogués dir res. El cost, 16.000 milions d'euros, i el volum, 63.000 milions de metres cúbics de gas.

Enfonsament del ruble

El mateix dia que Putin feia aquest anunci, el ruble s'enfonsava a mínims històrics. La moneda russa ha viscut la seva pitjor sessió des del 1998, al mercat de cotització de divises. Tot plegat, per la forta caiguda del preu del petroli de les últimes setmanes i per l'impacte de les sancions imposades per Occident a Rússia arran del conflicte a Ucraïna. A més a més, el Banc de Rússia ha limitat des de començaments de novembre la seva intervenció als mercats en defensa del ruble. Així, un dòlar es canvia avui a 51,14 rubles. Des de començaments d'any, acumula una depreciació del 60%.

Anar al contingut