Moscou

Rússia proposa fer una cimera de països consumidors de gas aquest dissabte

El president rus, Dmitri Medvédev, ha proposat fer una cimera de caps d'estat i de govern dels països consumidors i de trànsit del gas rus aquest dissabte a Moscou. Els primers ministres de Bulgària, Eslovàquia i Moldàvia, alguns dels països més afectats per la batalla del gas entre Rússia i Ucraïna, s'han reunit a Moscou amb el seu homòleg, Vladímir Putin, per intentar aconseguir que es reprengui el subministrament a Europa. Alguns països de l'Europa de l'Est es plantegen reobrir o construir noves centrals nuclears -malgrat l'alarma de la Unió Europea- per la crisi del gas. L'acord de dilluns entre Rússia i Ucraïna per restablir el subministrament va durar tres hores i no s'ha fet efectiu.

Actualitzat
Dmitri Medvédev ha proposat una reunió de països consumidors de gas rus a Moscou per aquest dissabte després de la reunió amb els primers ministres d'Eslovàquia, Bulgària i Moldàvia. La portaveu del Kremlin ha afirmat que Ucraïna també serà convidada a la cimera.

"Confio que la reunió de Moscou permetrà trobar una sortida a la situació creada, així com evitar que es repeteixi en el futur", ha indicat a través d'un comunicat el cap del govern rus. Medvédev també ha declarat: "Malgrat tots els esforços de la part russa, dels observadors de la Unió Europea, malgrat els acords assolits, Ucraïna no ha obert la comporta", en al·lusió a la negativa de Kíev a rebre carburant rus per al seu trànsit cap a Europa.

A la reunió amb els primers ministres de visita a Moscou, Medvédev ha assegurat que la situació del trànsit del gas rus a Europa és un problema polític, perquè tots els requisits tècnics s'han acomplert. Segons el president rus, que ha informat de la situació al president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, Rússia i Europa són "ostatges del sistema de poder i de la crisi política que hi ha a Ucraïna".

Eslovàquia i també Polònia es plantegen reactivar les velles centrals nuclears o obrir-ne de noves si el conflicte no es resol, una decisió que en el cas d'Eslovàquia és contrària a la moratòria nuclear firmada com a condició d'ingrés a la Unió Europea.

De moment, tant Rússia com Ucraïna continuen acusant-se mútuament de bloquejar el subministrament. Tot i l'acord firmat dilluns, Rússia no va deixar sortir aquest dimarts tot el gas que havia de posar a la xarxa i Ucraïna va bloquejar el pas cap a Europa per no deixar sense combustible algunes regions del país.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut