Kíev

Rússia mantindrà 25 anys més la seva flota a Ucraïna a canvi de gas barat

Rússia ha aconseguit perllongar un quart de segle la presència estratègica de la seva flota del mar Negre a la península de Crimea. A canvi, Ucraïna tindrà preus preferencials del gas, acord que ha indignat l'oposició ucraïnesa. "Aquest acord simbolitza la nostra amistat i crea millors condicions per garantir la seguretat a la conca del mar Negre", ha afirmat el president rus, Dmitri Medvédev, després de reunir-se a la ciutat ucraïnesa de Khàrkov amb el seu col·lega ucraïnès, Víktor Ianukóvitx. Medvédev ha subratllat que, a canvi, "Ucraïna obtindrà un descompte en el preu del gas" de gairebé el 30%, cosa que li suposarà un estalvi d'"uns 40.000 milions de dòlars" la pròxima dècada.

Actualitzat
"Aquí no hi ha una vinculació política, sinó tècnica", ha dit Medvédev en explicar que Rússia haurà de pagar també un 30% més pel lloguer de la base de la flota del mar Negre, a Sebastopol, port de la península ucraïnesa de Crimea. El document acordat per Medvédev i Ianukóvitx permet a la flota russa romandre 25 anys més en territori ucraïnès després del 2017, quan expira l'anterior conveni bilateral subscrit al maig del 1997.

"Hem accelerat la decisió sobre la permanència de la flota del mar Negre en territori d'Ucraïna, ja que els nostres amics russos necessitaven tenir claredat en aquest assumpte", ha dit Ianukóvitx. Això no obstant, la Constitució d'Ucraïna prohibeix expressament la presència de forces estrangeres en el territori nacional.

La flota del mar Negre inclou mig centenar de vaixells de guerra ‒cuirassats, fragates, submarins i dragamines‒ i gairebé un centenar d'avions, mentre que la base de Sebastopol acull 18.500 efectius, entre militars i tècnics, a més dels seus familiars.

En cas d'haver d'abandonar Crimea el 2017, l'Armada russa es veuria obligada a construir una nova base al port rus de Novorossiysk, a més de condicionar-ne una altra a Ochamchira, en territori de la regió separatista georgiana d'Abkhàzia. Precisament, Rússia va recórrer a l'agost del 2008 a vaixells de la flota del mar Negre durant la breu, però cruenta, guerra contra Geòrgia pel control d'Ossètia del Sud, per bloquejar els ports georgians.

L'acord de la flota, prorrogable per cinc anys el 2042, va acompanyat d'un conveni entre la corporació gasística ucraïnesa Naftogaz i la russa Gazprom, que han protagonitzat durant els darrers anys dues guerres pels preus i les tarifes de trànsit del gas rus cap a Europa. En virtut d'aquest conveni, Moscou subministrarà a Kíev aquest any 36.500 milions de metres cúbics de gas i altres 40.000 milions a partir del 2011 a preus subsidiats, que permetran a Ucraïna superar l'actual crisi que ha deixat malmesa la seva indústria pesant.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut