Moscou / Kíev

Rússia i Ucraïna acorden reprendre el subministrament de gas cap a Europa

Després d'hores de negociacions sota la mediació de la Unió Europea, Rússia i Ucraïna han acordat aquest dissabte a la nit reprendre el subministrament de gas cap a Europa. Primer ha estat Rússia qui ha acceptat el principi d'acord proposat per la presidència de torn de la UE, i finalment Ucraïna també hi ha donat el vistiplau. L'acord estableix, principalment, la creació d'un cos d'observadors russos, ucraïnesos i europeus que vigilarà que el gas flueixi per Ucraïna cap a la resta de països sense obstacles.

Actualitzat
Finalment, les gestions de la Unió Europea han aconseguit que Rússia i Ucraïna segellin el final de la guerra del gas, després que l'acord s'ha resistit durant tota la jornada de dissabte, ja que Kíev i Moscou no acabaven de posar-se d'acord sobre els darrers "detalls tècnics".

L'aixeta del gas es tornarà a obrir després que Ucraïna ha acceptat el control per part d'observadors a les estacions que bombegen el gas rus a Europa. La seva feina consistirà a supervisar l'entrada del gas a Ucraïna i garantir-ne la distribució als diferents països europeus. El president de torn de la Unió Europea, el txec Mirek Topolánek, ha arrencat el compromís de la primera ministra ucraïnesa, Iúlia Timoixenko, després d'haver aconseguit, unes hores abans, el "sí" del primer ministre rus, Vladímir Putin.

Ara començarà el desplegament d'observadors a les instal·lacions de bombeig russes, ucraïneses i dels països fronterers de l'Europa de l'Est. Aquests observadors hauran de controlar l'entrada del gas rus a Ucraïna i la seva sortida cap a Europa, després que Moscou va acusar el país veí de robar-li combustible.

Les aixetes es podrien obrir en breu, segons la ministra d'Indústria txeca, el país que presideix la Unió Europea aquest semestre. Quan Rússia reprengui el subministrament, el gas trigarà uns tres dies a arribar fins a l'últim dels països consumidors d'Europa a causa de la distància i també d'altres raons tècniques i, per tant, els diversos països afectats continuaran patint les conseqüències de l'onada de fred sense gas unes hores més.

Llargues negociacions amb la mediació de la UE

El president de torn de la Unió Europea, el txec Mirek Topolánek, ha hagut de treballar a fons per aconseguir una sortida a la guerra del gas. Durant alguns moments l'acord ha semblat molt llunyà. Abans de signar l'acord, el primer ministre rus es mostrava confiat en les gestions de la Unió Europea, però advertia que la crisi s'estava agreujant. Unes hores abans, el president de Gazprom havia acusat el president d'Ucraïna de bloquejar l'acord per no haver signat el document de desplegament dels observadors russos i internacionals. Dissabte a la tarda, però, Topolánek ja havia assegurat la signatura de Putin i quedava la resposta ucraïnesa. El president de torn de la UE ha viatjat llavors fins al país per "informar" i intentar sumar Kíev a l'acord, fet que finalment ha estat possible.

Tot i haver assolit aquest pacte, ara queden per resoldre les diferències entre les gasistes de Rússia i Ucraïna sobre el preu del gas. Ucraïna es nega a pagar el que exigeix Rússia, que proposa un important augment de preu per aquest 2009. Les reunions que han fet aquest dissabte han acabat sense acord, i s'ha instat els governs dels dos països a implicar-se directament en el conflicte.

Divuit països afectats

En plena onada de fred, la situació havia començat a ser crítica en divuit països del centre i l'est d'Europa, on s'ha racionat el combustible després que Rússia tanqués completament l'aixeta del gas. La situació ha arribat a nivells alarmants a Bulgària, Bòsnia i Sèrbia, les primeres zones afectades per la manca de gas. Ucraïna ha decidit enviar gas dels seus propis dipòsits a Bulgària i Moldàvia.

A Sèrbia ha començat a arribar gas procedent de Bòsnia, que ha accedit a prestar-li un milió de metres cúbics com a mesura urgent per a calefacció. Altres països com Àustria, Alemanya, Itàlia, la República Txeca, Turquia i Romania han estat menys exposats a la crisi, perquè tot i que tenen el subministrament de gas tallat, disposen de recursos alternatius. Ara, amb l'acord, el malson del fred sembla haver-se acabat.
Anar al contingut