Minsk

Rússia i Bielorússia arriben a un acord sobre el preu del gas

Rússia i Bielorússia han arribat a un acord sobre el preu del gas. L'acord s'ha signat pràcticament al darrer moment, ja que el termini expirava a la mitjanit. Una manca d'acord podia significar problemes greus en el subministrament de gas a la resta d'Europa. De fet, a principis de l'any 2006 ja hi va haver un desacord entre Rússia i Bielorússia que va alterar durant quatre dies el subministrament de gas als estats comunitaris.

Actualitzat
Rússia havia amenaçat de tancar l'aixeta del gas que entra a Bielorússia -i avança cap a Europa- si Minsk no acceptava un augment del preu. Diversos dies de negociacions han acabat amb un acord pel qual Bielorússia pagarà 100 dòlars per cada mil metres cúbics de gas, més del doble del que pagava fins ara però un preu encara molt per sota del que paga Europa.

Gazprom, el monopoli rus del gas, s'ha tornat a convertir en arma de pressió política, tal com va passar ara fa un any en l'anomenada "guerra del gas" entre Rússia i Ucraïna. Segons el consorci rus, els augments de preu responen a raons de mercat. Però molts dels analistes hi veuen un intent de Rússia de pressionar, a través dels imprescindibles subministraments energètics, els països veïns perquè es mantinguin en l'òrbita del Kremlin i no s'acostin ni a Europa ni als Estats Units.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut