Tbilisi

Rússia exigeix una retirada sense condicions de les tropes georgianes d'Ossètia del Sud

La situació a Ossètia del Sud continua tensa tot i que Geòrgia, després de retirar les tropes de la capital osseta, ha anunciat un alto el foc unilateral i ha demanat diàleg a Rússia. Des de Moscou, condicionen les negociacions a la retirada de les tropes i a un compromís de no agressió i denuncien que les hostilitats no han cessat. Mentrestant, les tropes moscovites segueixen bloquejant part de la costa georgiana, fet que ha enfurismat Ucraïna, i el conflicte s'ha estès a Abkhàzia, l'altra regió separatista de Geòrgia. La pitjor part d'aquest conflicte se l'emporta la població civil. Rússia assegura que ja han mort més de 2.000 persones i 30.000 més s'han vist obligades a fugir.

Actualitzat
Geòrgia ha replegat les seves tropes aquest diumenge de Tskhinvali, la capital de la república autroproclamada independent d'Ossètia del Sud, que ara és sota control rus. Hores després el president georgià anunciava un alto el foc unilateral i estenia la mà a Rússia per iniciar negociacions urgents de pau. També assegurava que havien creat un passadís de seguretat per a la retirada de la població i els ferits de la zona de combat.

El Ministeri d'Exteriors rus ha admès haver rebut l'oferta de diàleg però l'ha condicionat, entre d'altres, al cessament definitiu de les operacions militars georgianes en territori d'Ossètia. Moscou també exigeix la retirada de les tropes georgianes a les posicions acordades el 1992 en el tractat que va permetre posar fi a l'anterior conflicte armat entre Geòrgia i la seva regió separatista. Moscou tampoc s'asseurà a negociar amb Geòrgia si aquest país no es compromet per escrit a no emprar la força ni a Ossètia del Sud ni a Abkhàzia, l'altra regió separatista georgiana.

El conflicte persisteix i s'estén

Després de tres dies d'enfrontaments, el paisatge a la capital osseta és desolador. La runa cobreix una ciutat deserta on almenys 2.000 persones han mort, la majoria civils, i la resta s'han escapat dels bombardejos buscant refugi. Rússia admet tenir sota control Tskhinvali però assegura que les tropes georgianes es mantenen en territori d'Ossètia i continuen disparant, fins i tot amb armes pesants. La situació, doncs, es manté tensa i no només a Ossètia.

Moscou continua mobilitzant tropes i Tbilisi, la capital de Geòrgia, s'ha despertat sabent que és l'últim objectiu dels atacs de l'aviació russa. En concret, els míssils han caigut sobre un aeròdrom militar dels afores de la capital, a prop de l'aeroport internacional. No hi ha hagut víctimes.

Els últims moviments, però, es concentren en una altra font: la també regió separatista georgiana d'Abkhàzia. Fins aquí haurien arribat uns 4.000 soldats russos sota els rumors que els abkhazos s'estarien preparant per llançar una ofensiva contra les forces georgianes al congost de Kodori, una zona habitada per georgians que ocupa el 15% del territori abkhà.

Rússia també ha desplegat vaixells de guerra per imposar un bloqueig marítim als ports georgians del mar Negre i evitar així l'arribada d'armes, un moviment que ha agradat molt poc a Ucraïna. Kíev ha informat el Kremlin que si no atura la seva estratègia, els bucs russos tindran prohibit el retorn a la base de Sebastòpol, que Rússia lloga a Ucraïna.

Crisi humanitària

Els que s'han aconseguit escapar de l'horror de les bombes parlen de l'infern per definir el que han viscut: "Els nens tenen gana. No hi ha aigua, ni llum ni menjar, res. És un malson. No es pot comparar amb res", assegura una de les milers de persones que en les últimes hores s'han sumat a la fugida per salvar la vida. Entre les famílies provinents d'Ossètia del Sud que han decidit buscar refugi en territori rus i les que ho han fet a altres punts de Geòrgia, Moscou calcula que hi ha unes 30.000 persones desplaçades. L'ACNUR rebaixa aquesta xifra i parla d'entre 10.000 i 20.000 refugiats. Mentrestant, alguns dels ferits són atesos en hospitals de campanya que s'han improvisat en territori rus.

L'alt comissionat de les Nacions Unides per als refugiats ha mostrat la seva preocupació per les denúncies de crisi humanitària a la zona i ha demanat a Moscou i Tbilisi que estableixin un corredor humanitari per poder evacuar els ferits i les persones que continuen atrapades en les zones de conflicte. Però les dues parts continuen encara sense posar-se d'acord.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut