Tbilisi

Rússia i Geòrgia accepten el pla de pau proposat per la Unió Europea

El president rus, Dmitri Medvédev, i el georgià, Mikhaïl Saakaixvili, han acceptat el pla de pau proposat per la Unió Europea i han posat, d'aquesta manera, el punt final a la guerra que mantenien des de divendres passat. L'acord passa per renunciar a l'ús de la violència i per obrir un debat internacional per decidir l'estatus de les regions separatistes d'Abkhàzia i Ossètia del Sud. El president de torn de la Unió Europea, Nicolas Sarkozy, ha arrencat el compromís de tots dos països després de viatjar primer a Rússia i després a Geòrgia per entrevistar-se amb els presidents respectius.

Actualitzat

Rússia i Geòrgia han acceptat finalment el pla presentat pel president francès, Nicolas Sarkozy, en nom de la Unió Europea i amb el suport dels Estats Units. Això sí, tant un costat com l'altre han subratllat que només és un primer text, un primer pas, i que encara queden molts punts per discutir abans d'arribar a un veritable pla de pau definitiu. Però, de moment, tant russos com georgians han donat el vistiplau a l'acord que consta de sis punts per solucionar el conflicte d'Ossètia del Sud: la renúncia a l'ús de la força, el cessament de totes les accions militars, el lliure accés a l'ajuda humanitària, el retorn de les forces armades de Geòrgia al seu emplaçament habitual, la retirada de les tropes russes a la línia que hi havia abans del conflicte i l'inici d'un debat internacional per decidir l'estatus de les regions separatistes d'Abkhàzia i Ossètia del Sud.

Ha estat el president de torn de la UE, Nicolas Sarkozy, qui ha anunciat que Geòrgia ha acceptat el pla europeu consensuat hores abans amb Moscou per solucionar el conflicte que els enfronta. "Hem aprovat en general els sis principis d'alto el foc per solucionar el conflicte", ha afirmat Sarkozy després de reunir-se amb el president de Geòrgia, Mikhaïl Saakaixvili. El president de torn de la UE ha explicat que ha mantingut una llarga conversa amb el líder georgià i que durant la reunió s'han posat en contacte telefònic amb el president rus en dues ocasions.

El president georgià, però, ha subratllat que vol que el pla de pau sigui un procés internacional en què la Unió Europea i les Nacions Unides desenvolupin un paper important. I, explícitament, ha demanat més presència d'observadors internacionals a Ossètia del Sud i Abkhàzia. Amb un to contundent, Saakaixvili ha deixat clar que no hi ha cap discussió possible sobre l'estatus d'aquestes dues províncies separatistes. Són part del territori georgià.

Sarkozy ha destacat que les dues parts han de començar "a complir a partir de dimecres els principis acordats" i ha recordat que el pla compta amb el suport de la Unió Europea i dels Estats Units. En aquest sentit, el president de torn de la UE ha afirmat que Europa assumeix les garanties de la posada en marxa del procés de pau a la zona i que, per tant, hi participarà tan com sigui necessari, però ha exigit la mateixa responsabilitat a Tbilisi i Moscou.

Les hores prèvies a l'acord

Hores abans que Geòrgia acceptés el pla de pau, el president rus ja havia anunciat que suspenia l'ofensiva militar a Geòrgia perquè havia complert l'objectiu d'"imposar la pau". El cas, però, és que feia poques hores que les seves tropes havien bombardejat Gori, molt a prop de la capital georgiana, i Geòrgia ha volgut deixar clar que la guerra no s'acabaria fins que l'últim ocupant abandonés el territori.

En un altre front, les tropes prorusses abkhazes han aconseguit encerclar les tropes georgianes a les gorges de Kodori, situada a la regió independentista d'Abkhàzia. De fet, és l'única zona abkhaza controlada per Geòrgia, mentre que la resta de la província es manté independent de Tbilisi.

Durant tota la nit de dilluns a dimarts, no hi ha hagut grans moviments de soldats russos fora d'Ossètia del Sud i Abkhàzia. Aquest dilluns els russos aconseguien el control d'Ossètia del Sud. El president de Geòrgia, Mikhaïl Saakaixvili, temia que les tropes russes avancessin cap a la capital, Tbilisi. Els russos, però, sempre ho han negat. No obstant això, el cap de la diplomàcia russa ha dit que la millor solució seria que Saakaixvili abandonés el poder.

Sarkozy ho considera "una bona notícia"

L'anunci de cessament de les hostilitats per part de Medvédev ha arribat després que en les últimes hores s'han intensificat els esforços diplomàtics per intentar aturar la guerra al Caucas. Justament el president francès, Nicolas Sarkozy, considerava que l'anunci "esperat" era "una bona notícia". No obstant això, ha afegit que ara cal "fer efectiu l'alto el foc", tal com ha dit després de reunir-se amb el president Dmitri Medvédev.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut