Canonades d'una instal·lació subterrània d'emmagatzematge de gas de la ciutat ucraïnesa de Stry (Reuters)
El gas, protagonista en el tauler geoestratègic entre Rússia i Ucraïna (Reuters)
Moscou

Rússia deixa sense gas Ucraïna fins que no pagui

La suspensió pot provocar la interrupció del subministrament de gas rus a la Unió Europea

Actualitzat

Rússia ha aturat el subministrament de gas a Ucraïna. Això pot provocar la interrupció del subministrament a la Unió Europea. Segons el grup gasístic rus Gazprom, la suspensió està motivada per la falta de pagament. Gazprom assenyala que el servei no es restablirà fins que la companyia estatal ucraïnesa Naftogaz aboni el deute.

Després d'una interrupció durant l'estiu, el subministrament de gas rus a Ucraïna es va reprendre a mitjans d'octubre amb el compromís que pagaria per avançat a Rússia els volums desitjats. Aquest matí, segons Gazprom, ha retirat tots els volums sense haver fet el prepagament. Aquest dimarts, Rússia va anunciar la suspensió del subministrament de carbó a Ucraïna per motius semblants.

Tot plegat, però, es relaciona també amb la situació a Crimea, la península ucraïnesa que fa un any es va annexionar a Rússia després d'un referèndum. Ucraïna li subministra l'electricitat, però, des de fa tres dies, gran part de la població no en té a causa d'un atemptat a dues torres d'alta tensió. A més, Ucraïna ha interromput el transport de mercaderies amb destí a Crimea.

Anar al contingut