Moscou

Rússia congela l'escut antimíssils amb l'arribada d'Obama

L'Estat Major General de les forces armades de Rússia ha congelat el desplegament de coets Iskander a Kaliningrad amb l'arribada del nou govern nord-americà. Rússia ha pres aquesta decisió en veure que l'administració dels Estats Units no té pressa per desplegar el seu escut antimíssils a Polònia i la República Txeca. El ministre rus d'Afers Exteriors, Serguei Lavrov, va afirmar fa uns dies que espera reunir-se amb la nova secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, pròximament per "rellançar les relacions entre tots dos països". L'argument del govern de George Bush per instal·lar l'escut antímissils era el de protegir-se de l'Iran, però Rússia ho veia com una amenaça al seu territori.

Actualitzat
El mes de novembre de l'any passat, el president rus, Dmitri Medvédev, va advertir que el seu país desplegaria coets tàctics Iskander, que tenen un abast d'entre 50 i 300 quilòmetres, a Kaliningrad com a resposta a la instal·lació de l'escut antimíssils dels Estats Units a l'Europa de l'Est.

Medvédev va assegurar que aquesta mesura era "forçosa" i va afegir que "hem declarat més d'una vegada als nostres socis que desitgem mantenir una cooperació positiva i actuar junts contra les amenaces comunes, però lamentablement no ens volen escoltar".

L'administració de Barack Obama, però, no ha mostrat, de moment, tenir pressa per desplegar l'escut antimíssils. Aquesta actitud ha fet canviar d'opinió Rússia que, de moment, ha congelat el desplegament dels seus coets.
Anar al contingut