Moscou

Rússia completa la retirada de Geòrgia però trigarà deu dies a marxar d'Ossètia del Sud i Abkhàzia

Moscou ha anunciat aquest divendres a la tarda que ha completat la retirada de les seves tropes de territori georgià, tal com estableix el pacte d'alto el foc acordat entre Geòrgia i Rússia. D'aquesta manera, Rússia s'hauria avançat unes hores al calendari, que s'havia fixat per a la mitjanit. Tbilisi ha negat immediatament aquesta informació i ha denunciat que l'exèrcit rus continua present a diverses ciutats georgianes. Els Estats Units i França també han qüestionat aquesta retirada i han acusat Moscou de no complir els terminis pactats per retirar les tropes de Geòrgia. El Kremlin ha assegurat que mantindrà un nombre indeterminat de soldats a les dues províncies separatistes d'Ossètia del Sud i Abkhàzia per portar a terme les seves funcions de "pacificació".

Actualitzat

El ministre de Defensa de Rússia, Anatoli Serdiokov, ha informat al president rus Medvédev que les tropes russes han completat la retirada des del territori georgià fins a Ossètia del Sud. "El replegament s'ha fet sense incidents i ha finalitzat a les 19.50 hora local", ha declarat Serdiokov.

Al llarg del dia, observadors de la zona han constatat moviments de tancs i vehicles militars russos cap al nord, cap a la frontera amb Rússia. Durant el matí, les tropes russes han marxat de la ciutat georgiana de Gori, la ciutat convertida en símbol de l'ocupació a Geòrgia, i també s'han retirat dels pobles del voltant, segons han informat fonts georgianes.

L'exèrcit rus, però, ja ha aclarit que el replegament de tropes no serà total, perquè mantindran el control d'una ruta estratègica cap al mar Negre. A més, mantindran punts de control permanent a una franja de protecció al voltant d'Ossètia del Sud, però dins dels territori georgià. Precisament el Parlament osseta ha formalitzat la petició al Kremlin perquè reconegui la independència del territori.

D'altra banda, un nou desacord en el si del Consell de Seguretat de l'ONU no ha permès una resolució comuna sobre el conflicte. Les dues propostes existents que insten la pacificació i l'inici del diàleg s'han descartat per manca de consens.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut