Washington

Rússia comença els atacs contra Estat Islàmic a Síria, en suport d'Al-Assad

Moscou ho justifica dient que el règim sirià li ha demanat ajuda militar, però Washington afirma que l'atac va més enllà de posicions jihadistes

Actualitzat

Vladímir Putin ha decidit fer un pas endavant i començar els atacs contra posicions d'Estat Islàmic a Síria. Rússia ha bombardejat des de l'aire diversos objectius jihadistes o almenys això és el que assegura Moscou, ja que tant França com els Estats Units i diverses organitzacions de drets humans han volgut denunciar que els atacs són a civils contraris a Bashar al-Assad.

L'ofensiva ha arribat després que el govern d'Al-Assad va demanar oficialment la intervenció. El Kremlin diu que ells són els únics que compten amb cobertura legal per actuar a Síria en una crítica implícita als Estats Units, que en cap cas vol lluitar al costat de Bashar al-Assad, a qui consideren un tirà i responsable de milers de morts.

Moscou ha confirmat que els seus avions han bombardejat posicions d'Estat Islàmic, com ara equipament militar, dipòsits d'armes i comunicacions, a les províncies de Homs, Hama i Latakia. En aquestes províncies hi actuen diversos grups rebels, entre altres, el Front al-Nusra, però no consta la presència d'Estat Islàmic.

El president rus, Vladímir Putin, ha justificat la intervenció del seu país: "En primer lloc, donarem suport a l'exèrcit sirià en la seva legítima lluita contra grups terroristes. En segon lloc, aquest suport serà des de l'aire, sense participació en operacions terrestres. I, tercer, el suport serà temporal, tant temps com duri l'ofensiva de l'exèrcit sirià."

El ministre rus d'Afers Exteriors, Serguei Lavrov, ha defensat la necessitat de coordinar les operacions militars a Síria i ha anunciat davant del Consell de Seguretat de les Nacions Unides un projecte de resolució en aquest sentit. Lavrov ha assegurat que ha informat als Estats Units i als seus aliats europeus del començament dels bombardejos a Síria. També ha afegit que caldria coordinar la lluita contra Estat Islàmic amb el govern de Baixar al-Assad i les altres faccions que lluiten contra els islamistes, com ara les milícies kurdes.

El secretari d'estat nord-americà, John Kerry, ha avançat la seva preocupació si finalment es constata que l'objectiu dels atacs han estat altres grups opositors a Al Assad. Kerry ha trucat per telèfon al cap de la diplomàcia russa per traslladar-li la inquietud de Washington, admetent directament que aquesta iniciativa és perillosa, segons han informat fonts nord-americanes.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut