El president de Síria, Bashar al-Assad, en una imatge d'arxiu.
El president de Síria, Bashar al-Assad, en una imatge d'arxiu.
Nova York

Rússia bloqueja el pla de l'ONU per acabar amb la violència a Síria

La secretària d'estat nord-americana, Hillary Clinton, ha advertit l'ONU que la inacció davant les matances a Síria debilitarà l'organisme. Clinton ha fet aquestes contundents declaracions davant del consell de seguretat, que debat un projecte de ressolució presentat pel Marroc. El text condemna les violacions dels drets humans i demana la fi de la violència a Síria. A més a més, demana a Bashad al-Assad que traspassi el poder al seu vicepresident. La proposta marroquina subscriu el pla de transició de la Lliga Àrab per acabar la situació que viu el país. Les reticències de Rússia són el principal escull per arribar a un acord.

RedaccióActualitzat
El principal objectiu dels països que donen suport al pla àrab és convèncer Moscou que no veti la decisió per fer fora Bashar al Assad i establir un govern d'unitat al país. Els Estats Units, França i el Regne Unit, 3 dels 5 països amb dret a veto, formen el front de suport al pla àrab.

Els altres 2, Rússia i també la Xina, rebutgen tota interferència estrangera a Síria. Rússia considera que la resolució a debat conduirà a la "guerra civil" a Síria i busca erigir-se com a mediadora. En aquest sentit, Moscou ha anunciat que el govern d'Al-Assad ha accedit a participar en unes converses per buscar una sortida a la crisi, un diàleg al qual l'oposició es nega perquè exigeix de forma irrenunciable la dimissió del cap del règim sirià. Per la seva banda, la Xina és contrària a la utilització de la força per resoldre la crisi a Síria, ja que viola "les normes bàsiques que regeixen les relacions internacionals" i els "principis de la 'Carta de les Nacions Unides'".

El primer ministre de Qatar, Hamad bin Jassim al-Thani, ha demanat a l'ONU el "suport" al pla de la Lliga Àrab. "Les esperances del poble sirià estan a les seves mans", ha dit el xeic qatarià als quinze membres del màxim òrgan de decisió de l'ONU que negocien el projecte.

El règim sirià veu en la reunió del Consell de Seguretat una prova més del que qualifica reiteradament com un complot occidental per desestabilitzar el país i no té cap intenció d'aturar els atacs.

Mentre la diplomàcia occidental mira d'acostar posicions, als suburbis de Damasc i també a la ciutat d'Homs continua la repressió per part de l'exèrcit. Segons l'Observatori Sirià dels Drets Humans, una cinquantena de persones -35 de les quals civils- van morir dilluns al país. L'oposició siriana ha denunciat aquest dimarts almenys 30 morts en la repressió, cada vegada més dura, sobretot als afores de Damasc. Els opositors xifren en 400 els morts en una setmana i exhorten l'ONU a pendre una decisió d'una vegada.
Anar al contingut