Ruiz-Mateos, en una imatge de la setmana passada davant de casa seva.
Ruiz-Mateos, en una imatge de la setmana passada davant de casa seva.
Palma

Ruiz-Mateos passa la nit a la Prefectura de Policia de Palma i avui declararà com a imputat

Aquest dimecres, finalment, l'empresari José María Ruiz-Mateos declararà davant la Justícia a Palma per una suposada estafa immobiliària. Ahir va arribar a les dependències policials de la capital mallorquina, on ha passat la nit detingut.

RedaccióActualitzat
José María Ruiz-Mateos ha arribat cap a les 6 de la tarda d'aquest dimarts en un cotxe policial a la Prefectura Superior de Policia de Palma, on ha passat la nit als calabossos a l'espera de passar avui cap a les 09.00 hores a disposició de la jutge de reforç del Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, Maria Pascual, a la qual l'empresari "responsabilitza jurídicament" al costat de la policia de les "adversitats" que derivin de la demora d'aquest trasllat.

D'aquesta manera, el fundador de Nueva Rumasa ha estat traslladat a la capital balear, després que cap a les 10.00 hores d'aquest dimarts va ser detingut al seu domicili de Somosaguas per ordre de la jutge i, després, ha estat traslladat a la comissaria de Pozuelo de Alarcón.

Aquesta detenció s'ha fet després que la jutge Maria Pascual va ordenar aquest dilluns la "recerca i detenció immediata" de Ruiz-Mateos i la seva posada a disposició d'aquest Jutjat en hores d'audiència. La jutge va emetre aquesta ordre després que l'empresari de Jerez no va comparèixer dijous passat a la causa que tramita aquest jutjat per un suposat delicte d'estafa de 13,9 milions d'euros en la compravenda d'un hotel de Mallorca.

"Es responsabilitza jurídicament la jutge i la Policia de les adversitats derivades de la demora, atès l'antecedent de danys en la salut que Ruiz-Mateos va haver de suportar a passada data recent", va dir el portaveu de l'empresari en un comunicat.

En l'acte mitjançant el qual s'ordenava per primera vegada la seva privació de llibertat, la jutge ja va advertir de "no riure's de l'Administració de Justícia" fent-se valer de la seva avançada edat i "presumpte" mal estat de salut.

I és que de les diverses vegades que ha estat emplaçat a comparèixer, només ha fet acte de presència en dues i ho va fer per acollir-se al seu dret de no declarar.

"Està fora de lloc que es pretengui eludir una obligació legal emparant-se en uns suposats danys físics i psicològics que a dia d'avui no han quedat demostrats", arribava a incidir la jutge en la interlocutòria en què ordenava la recerca i detenció de Ruiz-Mateos, després que aquest no va comparèixer l'última vegada que va ser citat per ella al·legant la fractura del quart dit del peu dret.

El procediment judicial es va iniciar arran de la querella presentada l'any passat per la societat Inversions Grup Miralles (IGM) com a conseqüència de la presumpta estafa en la compravenda de l'hotel Eurocalas. Posteriorment, la denúncia va ser ampliada en entreveure indicis que la mercantil que va avalar l'operació va incórrer en un delicte d'aixecament de béns per evitar possibles embargaments.

No obstant això, aquesta causa és tan sols d'un dels tres processos judicials en què l'empresari de Jerez està sent investigat a les Balears. Així, al Jutjat d'Instrucció número 5 de Palma està sent investigat per un altre delicte de presumpta estafa per valor d'uns 12 milions d'euros en la compra de la totalitat de les accions de la societat Hotels Costa Oriental a la família Hoz.

Mentrestant, l'empresari i els seus sis fills també estan encausats en una causa centrada en una suposada estafa de 7,3 milions d'euros a Inversions Insulars Radó.

Es tracta d'un cas que es troba en mans del titular del Jutjat d'Instrucció número 9 de Palma, Enrique Morell, qui també va acordar la retirada del seu passaport i l'obligació de comparèixer periòdicament 'apud acta' en dependències judicials.

Ruiz-Mateos ja va ser arrestat dimecres passat i es va estar tot el dia a la comissaria de Pozuelo, a Madrid, en compliment d'una ordre de detenció anterior que va dictar la jutge per assegurar-se la seva presència dijous al jutjat, però, finalment, a la nit, el va deixar en llibertat "per motius humanitaris" amb l'obligació de comparèixer l'endemà al jutjat, cosa que no va fer. L'empresari va al·legar motius de salut per no comparèixer-hi.



Anar al contingut