Madrid

Rubalcaba tanca el diàleg amb el PP i marca un punt d'inflexió amb una oposició més contundent

Pérez Rubalcaba dóna per acabada l'etapa d'intentar acords amb el govern del PP. Assegura que el tancament de Rajoy a la negociació l'obliga a fer un gir cap a una oposició més contundent.

RedaccióActualitzat
El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha donat per tancada l'etapa de possibilitat d'acords amb el govern del PP davant l'insistent rebuig de l'executiu a tota oferta de pacte formulada pels socialistes. En el primer discurs que ha pronunciat com a secretari general del PSOE davant el comitè federal del partit, Rubalcaba ha anunciat un canvi de ritme en la tasca d'oposició, que a partir d'ara serà més contundent.

Tot i que la seva intervenció ha estat a porta tancada, diversos dirigents socialistes han subratllat la determinació de Rubalcaba de marcar un "punt d'inflexió" en la tasca opositora del partit davant la nul·la receptivitat del govern de Rajoy per dialogar. El secretari general del PSOE culpa directament d'aquesta situació l'executiu popular. Fins i tot, d'impedir qualsevol possibilitat de diàleg, asseguren les mateixes fonts. Des de les files socialistes, aquesta actitud immobilista entorn dels irrenunciables postulats ideològics del PP ha marcat les decisions que el govern espanyol ha adoptat en aquest primer tram de legislatura.

Rubalcaba ha precisat que les propostes de l'executiu són totalment inassumibles i que el PSOE no pot acceptar retallades duríssimes que afecten sobretot la classe treballadora i que estan empobrint el país. Pel líder socialista, el possible rescat d'Espanya, és la constatació del fracàs polític de Mariano Rajoy.

Davant aquest panorama, Alfredo Pérez Rubalcaba ha subratllat que el PSOE estarà frontalment en contra dels ajustos i s'oposarà a qualsevol tipus de rescat, sigui de la modalitat que sigui, si aquest suposa que la ciutadania ha de patir i de sacrificar-se més.

Les propostes del PSOE

Això no obstant, i en la línia d'oposició útil que s'ha marcat el PSOE, Rubalcaba vol aprofitar el debat de pressupostos per començar a plantejar una àmplia reforma fiscal. Aquesta reforma inclouria la creació d'un impost de grans fortunes, revisió dels impostos de patrimoni i societats i de les deduccions de l'IRPF, així com l'homologació fiscal entre rendes del capital i del treball. Tot encaminat a evitar noves retallades dels serveis socials

Suport dels candidats basc i gallec

Després de la seva intervenció, el lehendakari, Patxi López, ha considerat que Rubalcaba ha efectuat un discurs "molt connectat al terreny i a la realitat del que passa" i ha definit clarament les línies mestres del que ha de ser el projecte socialista a Espanya; una total oposició davant les retallades. En aquesta línia, el candidat a la reelecció al País Basc ha subratllat que els socialistes seran "tan contundents com faci falta".

Pachi Vázquez, candidat socialista a la Xunta de Galícia, ha donat suport al discurs del seu líder i l'ha qualificat de "profund". També ha dit que "marca una inflexió" perquè suposa "passar ja a prendre l'alternativa en aquest país". Vázquez ha afegit que s'han repassat "tots i cada un dels punts que estan tenallant Espanya, des de la dreta".

D'altra banda, al comitè federal s'ha rendit homenatge a l'expresident del Congrés, Gregorio Peces-Barba, mort recentment, amb un minut d'aplaudiments.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut