Madrid

Rubalcaba ofereix un gran pacte a Rajoy per consensuar les mesures econòmiques

El PSOE ha demanat a Rajoy que rectifiqui, que no incrementi l'IVA i que consensuï les mesures econòmiques amb els agents econòmics i socials. CiU reclama al president espanyol que reconegui els esforços d'estalvi que ha fet Catalunya i ha reivindicat el pacte fiscal per a Catalunya. Esquerra Plural ha dit que els nous ajustos són "benzina al carrer".

RedaccióActualitzat
Després de la intervenció del president espanyol al Congrés dels Diputats per explicar el nou paquet de retallades, ha estat el torn de l'oposició. El primer a intervenir ha estat el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que ha demanat a Rajoy que rectifiqui, que no incrementi l'IVA i que consensuï les mesures econòmiques amb els agents econòmics i socials.

En qualsevol cas, ha ofert un gran acord nacional -que inclogui forces polítiques, sindicats, empresaris i comunitats -que permeti una austeritat justa, que fomenti el creixement econòmic i doni confiança al país respecte a "les retallades sense solta ni volta, les rectificacions, canvis i improvisacions" que caracteritzen l'executiu espanyol. És més, Rubalcaba ha advertit que si no es corregeixen els "errors" en política econòmica, Espanya no complirà amb l'objectiu de dèficit ni creixerà.

Per Rubalcaba, Espanya està "més enllà del rescat", tutelada en el seu conjunt i vigilada intensament tant en el sistema financer com en el quadre macroeconòmic, arran dels errors d'una política econòmica, ha dit, que ha fet empitjorar tots els indicadors en sis mesos. "Vindran centenars d'homes de negre i de gris a vigilar-lo", ha dit el líder de l'oposició al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i ha acusat el titular d'Economia, Luis de Guindos, d'"incontinència verbal que ha contribuït a augmentar la desconfiança a l'Estat.

Per la seva banda, el portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, ha reclamat al president espanyol que reconegui els esforços d'estalvi que ha fet Catalunya, i que no la posi al mateix sac que a la resta de comunitats autònomes. Duran i Lleida també ha reivindicat el pacte fiscal per a Catalunya.

Per contra, Duran i Lleida ha assumit la majoria de les retallades, com la reforma de la funció pública o la de la prestació d'atur. També la de l'augment de l'IVA, tot i que ha demanat que en el sector del turisme no s'apliqui fins al 2013 i que, quan s'executiu, només ho faci en un punt, enlloc dels dos anunciats per Rajoy. Sobre aquesta qüestió, Duran ha manifestat que "no seria just" i faria perdre competitivitat al sector.

Duran ha parlat, finalment, de Bankia i ha dit que la majoria dels diners del rescat financer aniran destinats a una entitat "fruit de les expressions visionàries i somnis de grandesa de més d'un treballador públic". En aquest sentit, creu que el que s'ha de fer és "impulsar la liquidació ordenada de l'entitat salvant i garantint els dipòsits i els actius positius". A més, ha demanat la subhasta de les altres caixes intervingudes. Sobre les preferents, ha fet una crida a tornar "fins a l'últim euro" els diners que els espanyols van dipositar "per engany".

Més contundent amb les noves retallades ha estat el portaveu de l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA), Cayo Lara, de les quals ha dit que són "benzina al carrer" i no només no resolen la greu situació econòmica, sinó que creen "més patiment". Lara, que portava una samarreta negra en suport a la mineria, a qui ha dedicat les seves primeres paraules, ha demanat a Rajoy que si de veritat el preocupa la cua de l'atur, "com diu", resolgui el problema. Lara ha criticat també amb duresa l'augment de l'IVA, que ha qualificat de "disbarat" que afecta fonamentalment pensionistes i aturats.

Esquerra Plural, juntament amb Esquerra Republicana, ha demanat a Mariano Rajoy que dimiteixi i que convoqui eleccions anticipades, perquè els ciutadans, amb el seu vot, puguin opinar sobre les noves retallades aprovades pel govern espanyol.

La portaveu d'Unió, Progrés i Democràcia (UPyD), Rosa Díez, ha etzibat al cap de l'executiu que sí que té alternativa i ha criticat que responsabilitzi els altres de les mesures que ell mateix pren. Díez també ha criticat la màxima que segons diu practica el govern espanyol: "Qui et vol bé et farà plorar". I ha afegit: "Qui et vol bé et farà plorar, de vegades", però que per estimar no fa falta plorar i "no sempre el que fa mal és el millor".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut