Madrid

Rubalcaba no aclareix si dóna per bona la versió del Marroc

El vicepresident primer i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, no ha aclarit, després de reunir-se amb el seu homòleg marroquí, Taib Cherkaoui, si donava per bona la versió "detallada i minuciosa" que li ha donat dels incidents que van tenir lloc al Sàhara la setmana passada. Rubalcaba ha afirmat que havia traslladat a Cherkaoui la "preocupació greu" del govern i de les forces polítiques espanyoles per les acusacions que s'estaven produint contra els mitjans de comunicació espanyols. Segons el ministre, Cherkaoui li ha donat una explicació "detallada i minuciosa" que "refuta" les acusacions i ha adquirit el "compromís" d'investigar tots els dubtes que preocupin el govern espanyol.

Actualitzat
Tot i això, després d'haver-li preguntat dues vegades si donava per bones aquestes explicacions, Rubalcaba no ho ha aclarit. De totes maneres, ha afirmat que les converses d'"alt nivell" amb el govern marroquí han permès a l'executiu espanyol traslladar una proposta en relació amb la premsa, que no ha volgut especificar, tot i que ha afegit que "es pot imaginar en quina direcció camina".

Rubalcaba respon a les crítiques i fa una roda de premsa

Alfredo Pérez Rubalcaba, fent-se ressò de les crítiques rebudes per l'oposició i els mitjans de comunicació, ha rectificat i ha fet una conferència de premsa per explicar els resultats de la seva entrevista amb el ministre d'Interior marroquí. Una compareixença davant els mitjans que inicialment no estava prevista.

La portaveu del grup popular al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, havia lamentat que no s'hagués previst una conferència de premsa després de la trobada de Rubalcaba amb Cherkaoui i havia demanat al ministre de l'Interior que no s'encomanés de l'"apagada informativa" marroquina.

Segons Sáenz de Santamaría, l'actitud del govern és "incomprensible" per les "reticències" a condemnar les violacions dels drets humans al Sàhara Occidental i per la "descoordinació" entre els ministres i els dirigents del partit i els "continus errors" sobre l'origen històric del litigi.

Espanya i el Marroc crearan dues comissaries conjuntes a Tànger i Algesires

Espanya i el Marroc comptaran amb dues comissaries conjuntes a Algesires (Cadis) i Tànger, segons el protocol subscrit pels ministres d'Interior de tots dos països, Alfredo Pérez Rubalcaba i Taib Cherkaoui. Ambdues comissaries, tal com ha explicat Rubalcaba, funcionaran més o menys com les que ja estan en marxa entre França i Espanya, en les quals col·laboren totes les forces de seguretat dels dos països.

Entre els objectius de les dues comissaries hi ha la lluita contra la immigració il·legal i el narcotràfic, ha subratllat Rubalcaba. Precisament, els dos ministres també han subscrit un acord per combatre el tràfic de drogues, atesa la preocupació d'ambdós països per la proliferació de vols incontrolats, bàsicament d'helicòpters i avionetes, entre el Marroc i Espanya que trafiquen amb substàncies estupefaents.

Segons Rubalcaba, els ministeris d'Interior espanyol i marroquí fa temps que treballen en aquest assumpte, preocupats "no tant pel volum de droga que es mou, que és relativament petit, sinó perquè és una via oberta per la qual es pot introduir avui droga i demà qualsevol altra cosa". Per això, l'acord preveu una sèrie d'actuacions conjuntes per evitar aquest tipus de vols. A més, Rubalcaba i Cherkaoui han subscrit un altre acord perquè hi hagi dos oficials de policia d'enllaç, l'un a Barajas i l'altre a Casablanca, amb l'objectiu d'agilitzar els treballs per a la lluita contra el tràfic de droga.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut