Madrid

Rubalcaba entrega a Molina deu de les pàgines robades de la Biblioteca Nacional

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha entregat al ministre de Cultura, César Antonio Molina, deu de les pàgines de llibres antics que van ser robades de la Biblioteca Nacional. Entre aquest material hi ha dos mapamundis de la Cosmografia de Ptolemeu de 1482. Els documents els va recuperar la Guàrdia Civil, en col·laboració amb la Interpol, a l'Argentina i als Estats Units. Coincidint amb el retorn d'aquests mapes, el diari "El País" publica que la principal biblioteca del Ministeri d'Afers Estrangers ha perdut o li han robat, els últims anys, més de 300 llibres d'altíssim valor històric i econòmic, entre ells incunables amb cartes de navegació i mapes de les costes del nord d'Europa.

Actualitzat

L'acte simbòlic de devolució dels documents robats a la Biblioteca Nacional de Madrid ha tingut lloc a la Sala del Patronat de la Biblioteca. En concret, Rubalcaba ha lliurat a Molina deu pàgines de llibres antics, entre els quals hi ha dos mapamundis de l'edició incunable del 1482 pertanyents a la Cosmografia de Ptolemeu.

El retorn d'aquestes pàgines ha estat possible després que la Guàrdia Civil les va localitzar a l'Argentina i als Estats Units. Vuit dels documents, els que es van trobar a Buenos Aires, ja van ser repatriats a Espanya a principis de mes, mentre que els altres dos van ser entregats a la policia espanyola la setmana passada.

Dos agents del Grup de Patrimoni Històric de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil i Isabel Moyano Andrés, cap de la Reserva Impresa Tècnica de la Biblioteca Nacional, van viatjar cap a la capital de l'Argentina el passat 19 d'octubre per comprovar l'autenticitat i l'estat dels incunables, que va entregar el mateix autor confés, César Gómez Rivero, qui va lliurar, per mitjà del seu advocat, els vuit mapamundis que formen part de l'edició incunable de 1482 de l'obra de Ptolemeu.

La Biblioteca Nacional va denunciar a finals del mes d'agost la desaparició de dinou il·lustracions contingudes en tretze làmines. La institució va informar que el lladre havia comès el robatori "burlant les estrictes mesures de seguretat en vigor a la Biblioteca Nacional des de principis dels noranta".

Desapareguts 300 llibres d'altíssim valor històric

Coincidint amb aquest retorn, el diari "El País" publica que la principal biblioteca del Ministeri d'Afers Estrangers ha perdut o li han robat, els últims anys, més de 300 llibres d'altíssim valor històric i econòmic. Entre ells, han desaparegut obres del segle XVI, XVII i XVIII, incunables amb cartes de navegació i mapes de les costes del nord d'Europa.

La desaparició d'aquest valuós patrimoni, la majoria del qual datat abans del 1900 i catalogat com a protegit pel Ministeri de Cultura, es deu, segons recull el rotatiu, a les fortes deficiències que presenta la seguretat d'aquesta biblioteca, que és a la seu del Ministeri, al palau de Santa Cruz de Madrid.

Anar al contingut