Madrid

Rubalcaba diu que aquest any s'han repatriat 52.725 immigrants irregulars i Espanya no pot fer front a la immigració sola

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha reiterat que Espanya no pot afrontar sola el problema de la immigració i que es necessiten polítiques a llarg termini impulsades per la Unió Europea tant a nivell de control de fronteres com d'ajut al desenvolupament d'Àfrica. Aquest any s'han repatriat, segons ha dit, 52.725 immigrants irregulars. Rubalcaba ha comparegut davant la comissió d'Interior per informar de les mesures preses davant l'increment de l'arribada d'immigrants en situació irregular, especialment a les illes Canàries. Rubalcaba ha definit el problema de la immigració irregular com el més complex que afronta Espanya.

Actualitzat

El ministre de l'Interior ha començat la seva intervenció defensant la contribució a l'economia espanyola que fan els immigrants. Segons Rubalcaba, Espanya necessita els immigrants, però no pot admetre tots els que hi volen entrar. Per això, ha dit, cal controlar els fluxos migratoris i afavorir la millora de la situació econòmica als països d'origen.

Aquest any s'han repatriat, segons ha dit, 52.725 immigrants irregulars i els efectius policials de control de fronteres s'han incrementat a 2.239, mentre que fa dos anys hi havia només 1.403 agents en aquestes tasques.

Rubalcaba ha afirmat que en aquests moments en col·laboració amb el Marroc dos de cada tres immigrants que intenten sortir des del país nord-africà cap a Espanya i bona part dels que aconsegueixen creuar l'Estret són repatriats. Mentre les actuacions estan donant bon resultat a l'Estret, a les Canàries aquest any han arribat quasi 17.000 immigrants més que en tot el 2005. El govern voldria traslladar aquesta política de col·laboració policial a la resta de països d'origen i així ho esta fent, segons ha explicat. Ja s'estan fent patrulles conjuntes amb Mauritània i es començaran a fer amb el Senegal. A més s'estan assolint acords amb tots els països de l'àrea per subministrar-los material tècnic de control de fronteres, fins i tot embarcacions i avions, i subscrivint acords de repatriació. Cal esperar ara el desplegament de la força de vigilància acordada amb la Unió Europea.

Redistribució dels immigrants arribats a les Canàries

Rubalcaba ha assegurat que el govern és conscient que, mentre s'apliquen aquestes mesures, les Canàries viuen una situació complicada. Per això, ha explicat, es fa la política de trasllat d'immigrants. El ministre de l'Interior ha explicat que aquest any s'han fet 11.826 trasllats. Un 20% d'aquests immigrants s'han lliurat a les comunitats autònomes que tenen centres d'internament prèvia notificació i la resta s'han posat directament en mans d'ONG que tenen conveni amb el govern. Rubalcaba ha explicat que els trasllats es fan a comunitats que tenen centres d'internament, però després aquestes persones es redistribueixen per tot el territori.

Problema a part, ha dit el ministre, és el dels menors, per les seves especials condicions legals. Per resoldre el problema en què es troben els centres d'acolliment de les Canàries i Andalusia s'ha convocat una reunió del Consell Superior de la Immigració a l'espera que s'arribi a acords amb els països emissors.

Rubalcaba ha acabat la intervenció donant el missatge que no és previsible que en els pròxims temps baixi la pressió migratòria i que l'única solució és seguir en el camí emprès aprofundint en les mesures que s'han establert per controlar els fluxos i millorar la situació dels països d'origen.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut