Nova York

Rubalcaba descarta que el govern socialista torni a negociar amb ETA

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, descarta que el govern socialista torni a negociar amb ETA. Rubalcaba ha fet aquestes declaracions en una entrevista que publica avui el diari nord-americà "The New York Times". Segons el ministre de l'Interior, si ara, després de l'atemptat de Barajas, l'organització terrorista tornés a proposar una treva, no tindria cap credibilitat. Rubalcaba afirma que els etarres actuen amb una lògica diferent, psicòpata i assassina, i que aquest cop fins i tot han aconseguit deixar fora de joc la seva branca política, Batasuna.

Actualitzat
Després de l'atemptat a la T-4 de l'aeroport de Barajas el 30 de desembre, "mai més no hi haurà cap altra treva creïble amb ETA". Així ho ha indicat Rubalcaba, que ha insistit en la idea que la banda terrorista "va faltar a la seva paraula, va enganyar" en trencar la treva sense que se'n sàpiga el motiu.

ETA "té una lògica diferent, una lògica assassina, psicopàtica", ha dit, i ha afegit que "el proper cop que anunciï una treva, tothom dirà: una treva com la de Barajas", en referència a l'atemptat a l'aeroport de Madrid on van morir dos ciutadans equatorians.

"Ningú sap per què"

"Ningú sap per què ho va fer ETA, perquè hem vist a Batasuna completament sacsejada" per l'atemptat, ha afirmat el ministre, que ha afegit que la banda terrorista "fins i tot ha enganyat el seu braç polític".

"Sabíem que hi havia tensió amb ETA i amb Batasuna, però això ha estat una sorpresa. Era impossible preveure una cosa com aquesta", ha declarat Rubalcaba, que considera que amb l'atemptat la banda terrorista pretenia "negociar amb l'única cosa que coneixen, que és la violència. Però han anat massa lluny", ha sentenciat.

"L'any 2003 ETA va decidir deixar de matar", ha dit el ministre a "The New York Times", i ha afegit que el que ara es pregunta el govern és si aquesta decisió està sent replantejada. "No ho sabem", ha indicat.

"Mai havien trencat una treva sense avisar"

Pel que fa a l'arsenal de 350 pistoles trobades l'octubre passat a França i que pertanyien a ETA, Rubalcaba ha dit que "per descomptat, això no va agradar i mai no vam abaixar la guàrdia, però mirant l'historial d'ETA mai no havien trencat una treva sense avisar".

El ministre, que considera que les dues morts causades per l'atemptat "probablement no formaven part del pla d'ETA", ha explicat que una hora abans de l'explosió es van fer quatre trucades telefòniques per advertir de la imminència de l'atemptat: dos al servei d'emergència basc, una altra als bombers de Madrid i la quarta al diari "Gara". "En aquesta última, ningú va contestar al telèfon", ha explicat.

"No van ser islamistes radicals"

El ministre ha assegurat que està convençut que l'atemptat va ser perpetrat per la banda terrorista ETA i no per terroristes islamistes, perquè aquests últims "no adverteixen: els islamistes radicals volen matar el màxim nombre de persones possible".

Els experts espanyols en explosius encara no han determinat la magnitud de la bomba o la naturalesa dels explosius utilitzats en l'atemptat perquè, segons ha comentat Rubalcaba, "quan hi ha una explosió tan potent és molt, molt complicat trobar restes".
Anar al contingut