Madrid

Rubalcaba celebra la recuperació del diàleg social i assegura que es garanteixen les pensions fins al 2040

El Consell de Ministres ha donat llum verda aquest divendres a l'avantprojecte de llei que aprova la reforma de les pensions, que té en l'allargament de l'edat de jubilació als 67 anys el punt més destacable. L'aprovació ha estat possible després d'una maratoniana reunió entre el govern espanyol, els sindicats i la patronal. Les parts han anat més enllà de l'acord i parlen de pacte social. Asseguren que hi ha entesa i que la reforma de les pensions és només el preludi d'altres pactes. El govern, que diu que amb la reforma les pensions estan garantides fins a l'any 2040, ha avançat que la setmana que ve es començarà a negociar la reforma amb la resta de grups parlamentaris.

Actualitzat
Compareixença triomfal del vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, després del Consell de Ministres amb l'avantprojecte de reforma de les pensions, consensuat amb sindicats i patronal, a les mans.

Rubalcaba ha destacat que es tracta d'una reforma flexible i que ajudarà a la recuperació econòmica i a la creació de llocs de treball. A més, diu que suposarà un "dipòsit de confiança" per a l'economia espanyola tant dins com fora de l'Estat.

Acompanyat pel titular de Treball, Valeriano Gómez, Rubalcaba ha explicat que l'objectiu de la reforma és enfortir el sistema públic i garantir als ciutadans que avui tenen de 35 a 45 anys que segur que cobraran les pensions fins al final dels seus dies.

Per la seva banda, Gómez, que ha detallat els punts més importants de la reforma, i ha afegit que aquesta no està concebuda per reduir la quantitat de les pensions sinó per treballar durant més temps. També ha apostat perquè, en un futur, es tingui en compte la totalitat de la vida laboral a l'hora de calcular la pensió.

Mecanisme de revisió quinquenal

El ministre de Treball ha explicat que a partir del 2027, data en què s'haurà acabat el període transitori de la reforma, s'estableix un mecanisme –factor de sostenibilitat en paraules literals- per revisar cada cinc anys les principals variables del sistema, com l'edat de jubilació, a tenor dels possibles canvis en l'esperança de vida.

Aquest no serà un mecanisme "absolutament automàtic", entén Gómez, i creu que la revisió haurà de recaure en mans del govern de torn amb els agents socials.

Recuperació del diàleg social

La reforma de les pensions ha aconseguit llimar les diferències entre sindicats, empresaris i govern espanyol. Les negociacions han estat llargues i difícils però finalment hi ha hagut acord i, el més important, voluntat de continuar negociant.

Així ho ha explicat Alfredo Pérez Rubalcaba, que ha assegurat que l'acord en matèria de pensions inclou també altres acords en matèria de convenis col·lectius, polítiques d'ocupació i del desenvolupament de la reforma laboral. A més, en breu es discutiran altres temes pendents com les polítiques energètiques, industrials i de recerca, innovació i desenvolupament.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut