Madrid

Rubalcaba avala l'actuació de les forces de seguretat i el delegat del govern en el conflicte del Prat

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assumit i avalat l'actuació de les forces de seguretat i del delegat del govern en els incidents que van portar al caos de l'aeroport del Prat del dia 28 de juliol. En la compareixença davant la Comissió d'Interior del Congrés, Rubalcaba ha afirmat que l'actuació de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i el delegat va ser "prudent, oportuna i proporcionada". Segons el ministre, les forces de seguretat van desallotjar les pistes a quarts de sis de la tarda, quan, seguint criteris professionals, van considerar que la seva actuació no provocaria danys majors que els que pretenien evitar.

Actualitzat

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha explicat que en l'actuació d'aquell dia davant l'actitud desproporcionada dels treballadors de terra d'Iberia que van iniciar una vaga il·legal, les forces de l'ordre van actuar amb criteris professionals.

En primer lloc, segons el ministre, es van respectar les competències de cada cos. La Policia Nacional va mantenir l'ordre a les terminals i va impedir alguns intents d'agressió dels passatgers bloquejats cap als treballadors d'Iberia. La Guàrdia Civil es va ocupar de la resta de la plataforma aeroportuària, primer intentant convèncer els vaguistes que deposessin la seva actitud de bloqueig de les pistes i dels avions que hi havia estacionats i, posteriorment, quan va ser oportú, desallotjant les pistes i detenint nou dels vaguistes que mantenien una actitud més exaltada.

Intervenció proporcionada

En segon lloc, segons Rubalcaba, es va actuar amb oportunitat. Es va analitzar la situació i es va intervenir quan no hi havia perill ni per a la seguretat de les persones ni dels béns. El ministre de l'Interior ha explicat que no n'hi havia prou de desallotjar la pista, cosa que es podia fer amb les forces policials desplegades; a més, calia poder tornar l'aeroport a la normalitat i això implicava la tornada a la feina del personal d'Iberia. Segons el responsable d'Interior si s'hagués intervingut abans s'hauria provocat una batalla campal de conseqüències imprevisibles i fins i tot es podria haver produït un enfrontament entre passatgers i treballadors si aquests haguessin optat per refugiar-se a les terminals fugint de la policia.  Això, ha afirmat Rubalcaba, hauria posat en perill la fi del conflicte laboral i hauria retardat la recuperació de l'activitat diversos dies."Es podria haver desallotjat la pista abans, sens dubte, amb 243 guardies civils i 132 policies nacionals -ha puntualitzat el ministre- però les conseqüències haurien estat nefastes en aquestes circumstàncies: hauriem tingut la pista neta i quasi amb seguretat l'aeroport parat uns quants dies".

Finalment el ministre de l'Interior ha dit que la coordinació entre aeroport, AENA, Guàrdia Civil, Policia Nacional i Mossos d'Esquadra va ser l'adequada.

Per aquests motius, Rubalcaba ha assegurat que es va actuar amb congruència, oportunitat i proporcionalitat i ha avalat les decisions que es van prendre en nom del govern. Sobre la vaga il·legal, ha afirmat que els responsables ja han rebut el rebuig social unànime i ara està en marxa una acció judicial per determinar-ne les responsabilitats en aquest camp.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut