Barcelona

Marta Rovira diu que hi havia l'amenaça de "violència extrema" i "morts al carrer"

La secretària general d'ERC ha dit que els van arribar informacions "de fonts molt diferents, contrastades i fiables", i també ha assegurat que "s'ha magnificat" l'autocrítica

RedaccióActualitzat

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha reiterat aquest divendres que el govern va rebre informacions i amenaces a través de molts canals sobre la repressió molt dura que hi podia haver després de la proclamació de la República.

En una entrevista a l'emissora RAC1, Rovira ha precisat que aquesta repressió hagués comportat "morts al carrer":

"El que el govern no estava disposat a fer era assumir un escenari de violència extrema amb morts al carrer que es va posar d'una manera molt contundent sobre la taula. Ens deien que hi hauria sang, que no serien pilotes de goma com l'1 d'octubre, que la cosa seria contundent."

"Això de la violència ens va arribar de moltes fonts diferents, contrastades i fiables. Se'ns informava que estaven entrant armes a Catalunya i que l'exèrcit estava venint. Això és el que els consellers i el vicepresident ens van dir que expliquéssim."

"En el seu moment jo ja vaig dir que s'havia d'explicar des del primer dia. En els debats parlamentaris també s'havia exposat i el mateix president Puigdemont va parlar de violència extrema."

"Excés d'autocrítica"

Rovira, que aquest dimarts va visitar els consellers tancats a dues presons de Madrid, ha assegurat que l'independentisme ha magnificat l'autocrítica i que els consellers li van dir que estaven "molt preparats":

"S'ha fet un excés d'autocrítica que a més s'ha magnificat. Els consellers em deien a la presó: 'ja n'hi ha prou, perquè nosaltres estàvem molt preparats'. Hi ha coses que no es poden dir perquè si les expliquem els poden complicar la seva situació judicial. La nostra paraula no és lliure, sempre està coaccionada. Hem d'anar amb molt de compte perquè surten causes i informes de tot arreu."

La secretària d'ERC ha dit que va trobar en bones condicions tots els consellers i conselleres, tot i que estan separats en mòduls diferents:

"Vaig veure les conselleres bé i fortes. Els consellers també: forts, ferms, tranquils, molt conscients de la situació. Es reparteixen el dia i el tenen molts estructurat. Llegeixen i fan esport. Alguns ja han pogut fer algunes activitats i a d'altres no els han donat el permís, encara."

"Entre ells no es veuen. Estan en mòduls diferenciats. Només s'han vist per motius d'algun assessorament jurídic i judicial perquè tenen el mateix advocat i són moments en què es va per feina per preparar l'estratègia judicial."

"No anem en llistes separades"

Rovira ha insistit que l'estratègia de diverses llistes independentistes per a les eleccions del 21D és la millor, i ha negat que siguin "llistes separades":

"Nosaltres anem junts. No anem en llistes separades. Anem en llistes pròpies i un programa comú. Tindrem tres veus diverses que representen la transversalitat del que és l'independentisme i això vol dir representar la riquesa del nostre país."

"Estem fent tots uns esforços meravellosos per sumar gent nova i superar la partitocràcia. Estem contribuint a fer el moviment més ampli. I sumem més anant per separat que no pas junts a la mateixa llista."

"La independència ja està feta"

Rovira també ha dit que el govern legítim és el que està a la presó i a Bèlgica, i que en tot cas ella podria formar part d'un "govern executiu" que portés a terme les polítiques marcades pel primer:

"La independència ja està feta. Aquesta propera legislatura anem a fer República i en això els comuns sí que s'hi han d'implicar. Pot ser que tinguem un govern legítim i un govern executiu que tiri endavant tota la feina que ha de fer un govern."

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut