La presidenta d'UPyD, Rosa Díez, aquest dimarts al Congrés dels Diputats.
La presidenta d'UPyD, Rosa Díez, aquest dimarts al Congrés dels Diputats.
Congrés dels Diputats

Rosa Díez diu que la proposta catalana és "antidemocràtica" i emplaça la Generalitat a complir les sentències dels tribunals

· La portaveu d'UPyD emplaça la Generalitat a complir les sentències dels tribunals.

· Díez ha dit que a Catalunya hi ha "el doble d'impunitat" cap a la corrupció i que el nacionalisme té "obsessions" que tenen tractament, però que no és "polític: tenen un altre tipus de tractament".

R. RadóActualitzat

Unió Progrés i Democràcia (UPyD) ha reivindicat el dret a decidir del Parlament espanyol i ha considerat que la proposta de la cambra catalana és "antidemocràtica". La portaveu d'UPyD, Rosa Díez, creu que el que planteja el Parlament de Catalunya és "treure drets als ciutadans" i, per tant, és "antidemocràtic" i ha demanat a les autoritats catalanes que, a partir d'ara, "respectin la llei i les sentències dels tribunals", en referència a les decisions judicials contra la immersió lingüística.

Díez ha dit que "és impossible" la transferència de les competències per celebrar la consulta perquè "un referèndum sobre un tema essencial és un referèndum que s'ha de celebrar a tot Espanya". A més, ha defensat que "no hi ha res a dialogar" amb qui "no compleix les sentències dels tribunals" i ha avisat que "no canviarem la Constitució per adaptar-la als que se salten la llei".

Per Díez, "democràcia és també decidir sobre què no es vota" i ha posat els exemples de la pena de mort i l'ablació de les dones per justificar que no es voti sobre la independència de Catalunya. "Democràcia és fonamentalment respectar les lleis", ha conclòs.

"Democràcia és fonamentalment respectar les lleis"

Díez també ha acusat els parlamentaris catalans de "frau" perquè "han dit que no respectaran" la decisió de les Corts espanyoles. "Aquest Parlament té dret a decidir, però vostès aquest dret a decidir que tenim no el respectaran, perquè ja han dit que no el respectaran. El dret a decidir de qui? Només quan decidim el que vostès volen que decidim?", s'ha preguntat.

"Hi ha opressió a Catalunya"

Díez, però, ha dedicat poc temps a analitzar la petició de traspàs de la competència i ha centrat la major part del seu discurs a criticar sense contemplacions la situació a Catalunya, on ha dit que hi ha "el doble d'impunitat" cap a la corrupció i que el nacionalisme té "obsessions" que tenen tractament, però que no és "polític: tenen un altre tipus de tractament".

"Els ciutadans no nacionalistes viuen oprimits a Catalunya"

"Farsant", "fals", "matusser" o "reaccionari" són alguns dels adjectius que ha utilitzat Díez al llarg del seu discurs, en el qual ha pintat un panorama a Catalunya proper a l'apocalipsi. "Hi ha opressió a Catalunya: els ciutadans no nacionalistes viuen oprimits, no poden ocupar l'espai públic. Ja ho crec, que hi ha opressió! No és l'estat: són ciutadans catalans que oprimeixen altres ciutadans", ha dit.

Díez també s'ha preguntat si "són culpa d'Espanya els casos de corrupció que hi ha a Catalunya" i ha assegurat que "si algú diu a un nacionalista català que és un corrupte, et diuen traïdor, feixista o anticatalà".

Un debat antieuropeu

Díez ha dit a Turull, Rovira i Herrera que la proposta que han portat al Congrés "és el més llunyà a l'Europa política i democràtica" i el "més reaccionari des d'un punt de vista ideològic". La líder d'UPyD ha lamentat la "necessitat d'aixecar fronteres", que ha atribuït als discursos dels parlamentaris catalans i ha reclamat que "els hispanòfobs han d'estar igual de mal vistos a Espanya com els euròfobs a Europa".

"Els hispanòfobs han d'estar igual de mal vistos a Espanya com els euròfobs a Europa"

Missatge a Mas

La portaveu d'UPyD també ha desmentit que el d'aquest dimarts sigui "un gran debat". En un retret al president de la Generalitat, Artur Mas, perquè no ha assistit al debat, ha dit que "qui podia portar el gran debat, el pla secessionista de Catalunya, el president de la Generalitat, no ha volgut portar-lo". Díez, però, ha avisat Mas que, malgrat la seva absència, a vegades "hi ha funerals sense la presència del mort".

NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut