L'alcalde de Lleida veu en l'eliminació de símbols franquistes un rerefons d'intentar treure valor a la transició i a la Constitució …
L'alcalde de Lleida veu en l'eliminació de símbols franquistes un rerefons d'intentar treure valor a la transició i a la Constitució (ACN)
Barcelona

Ros creu que retirant símbols franquistes es vol "treure valor a la transició"

Davant l'anunci del govern d'eliminar simbologia franquista, Àngel Ros assegura que Lleida ha fet els deures en memòria històrica

RedaccióActualitzat

La majoria dels alcaldes de Catalunya han rebut amb satisfacció l'anunci del govern d'impulsar una nova llei de memòria històrica que permeti retirar tota la simbologia franquista dels espais públics, encara que els ajuntaments no ho vulguin. Tot i això, hi ha alcaldes, com el de Lleida, el socialista Àngel Ros, que no ho veuen clar. Ros creu que els deures en aquest àmbit ja s'han fet i que en el rerefons hi ha un intent de treure valor al que ja es va fer durant la transició. Ho ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio".

"A Lleida hi ha alguns partits que diuen que hi ha set carrers franquistes. D'aquests carrers franquistes, dos és impossible que ho siguin. Els va posar l'Ajuntament democràtic! No, de veritat us ho dic, per mi, darrere d'aquest discurs hi ha el fet d'associar que encara ara perviuen comportaments franquistes a les institucions i intentar treure valor al que es va fer a la transició i d'intentar treure valor a la Constitució."

Però l'opinió generalitzada és de predisposició a portar a la pràctica la decisió de l'executiu català. Aquest és el cas, per exemple, de l'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, que no està d'acord amb l'opinió de Ros.

"No l'hi veig, aquest rerefons. Crec que aquest país encara té deures molt importants respecte a la memòria democràtica i, per tant, en el nostre cas és certa l'anàlisi dels primers anys vuitanta, és cert que hi va haver un canvi important, però hem detectat amb informes que hem anat fent aquests anys que encara queden vestigis importants de la dictadura."

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, s'ha felicitat també de la iniciativa del govern espanyol per declarar nuls alguns tribunals del règim de Franco. I ha remarcat: "El gran repte que tenim en aquest moment és la reparació de les víctimes del franquisme."

ARXIVAT A:
Memòria històrica
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut