El director artístic del festival, Pere Pons, el president de Tastavins Penedès, Joan Tarrada, el sots-director general i director territorial a Cat…
El director artístic del festival, Pere Pons, el president de Tastavins Penedès, Joan Tarrada, el sots-director general i director territorial a Catalunya de Banc Sabadell, Lluís Buil Vall i l'alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull.

Ron Carter, Charles Lloyd, Avishai Cohen i Kenny Garrett, caps de cartell del Banc Sabadell Vijazz Penedès

ACN Barcelona.-La 12a edició del Banc Sabadell Vijazz Penedès, que se celebrarà del 6 al 8 de juliol, portarà a Vilafranca referents del jazz modern com el saxofonista i flautista Charles Lloyd, el trompetista Avishai Cohen, el saxofonista Kenny Garrett i el contrabaixista Ron Carter. Carter, amb 60 anys de trajectòria i 150 discos, clourà el festival en format trio acompanyat al teclat de Donald Vega i del guitarrista Russell Malone. D'altra banda i en una actuació única a Catalunya, l'encarregat d'inaugurar el Vijazz serà Lloyd, ja vorejant els 80 anys i acompanyat de The Marvels, un grup que compta amb el guitarrista Bill Frisell. El cartell també proposa una nit de dissabte "elèctrica" amb Cohen i Garrett, "hereus de Miles Davis", segons el director artístic del Vijazz, Pere Pons. A més, els responsables de la cita penedesenca han augurat "rècord d'assistència" per l'edició d'enguany d'un festival que, en paraules de Joan Tarrada, president de l'entitat organitzadora, l'Acadèmia Tastavins, "no té sostre" després d'acollir 50.000 persones l'any passat.

Amb la intenció de "difondre les llegendes del jazz representatives d'una època", el director artístic del Vijazz ha remarcat en repetides ocasions que la dotzena "és una edició històrica" tan "pels noms que congrega" com per la dedicació i cura que aquests "mites" tenen vers el gènere. "Són exponents del jazz sense matisos, del jazz més íntegre i més fidel, del jazz més explícit", ha precisat Pons, que ha desglossat un a un la trajectòria i importància dels quatre artistes principals.Així i tot i reconèixer que el cap de cartell és Ron Carter, Pons ha volgut recalcar que "el concert inaugural no serà menys històric" amb Charles Lloyd, un "explorador incansable" que ha transmutat el jazz a moltes altres estètiques i escenes musicals, amb col·laboracions amb The Doors o Frank Zappa i que "que va donar una alternativa a Keith Jarrett". Organitzar un concert amb Lloyd en format trio i que un d'aquests músics que l'acompanyi sigui Bill Frisell "la guitarra més curiosa i inquieta per excel·lència" i "saber que tindrà èxit" suposa per a Pons una fita.Pel que fa a la nit de dissabte, el director artístic ha assegurat que amb Kenny Garrett i Avishai Cohen "l'esperit de Miles Davis volarà sobre el cel de Vilafranca". Les dues propostes són "contundents i agosarades", una filosofia que lliga amb el que el mític trompetista pensava del jazz, un gènere que "mai ha de mirar al passat", ha dit Pons. A més, per visibilitzar les músiques que fan jazz, el Vijazz programa el cicle "Elles i el jazz" amb "l'explostiva" Myram Swanson Magnolia, la "poètica" d'Eva Fernández i el tribut a Duke Ellington, Billie Holiday i Ella Fitzgerald de Saphie Wells & The Swing Cats."Al Vijazz aconseguim conciliar les propostes que hi ha a l'escenari perquè siguin adients per un públic no iniciat amb el jazz i, alhora, satisfacin l'aficionat que vol una proposta de qualitat", ha afegit. "Ja puc dormir tranquil", ha confessat, tot just abans de comentar que aquesta edició demostrarà que aquesta música que es titlla de "minoritària i exclusiva" captiva tant a l'expert com el curiós.Maridatge amb l'enologia i nou escenariCom cada any el jazz es maridarà amb l'enologia, i la fira de vins i caves comptarà amb la participació d'una quarantena de cellers del Penedès. La massificació d'assistents "no preocupa" els organitzadors de la cita, "pel civisme demostrat" per part de tots els actors implicats, ha dit Tarrada. "El nostre sostre és la qualitat", ha assegurat el president de la confraria bàquica, que, malgrat això, ha reconegut que l'organització es planteja incorporar un nou escenari al claustre dels Trinitaris ja aquest any. Si es confirma aquest nou espai, pendent de rebre el finançament necessari, s'afegiria als escenaris de la plaça Jaume I, del Claustre de Sant Francesc -on es fa el cicle Elles i el Jazz- i a l'espai Swing a la Rambla Sant Francesc per a les escoles de música, una altra novetat de la logística d'enguany.

Anar al contingut