Barcelona

Romeva sobre la proposta: "S'ha fet conjuntament amb la CUP, però no és un text acordat"

Junts pel Sí entrega a la CUP una proposta d'acord d'investidura que els cupaires votaran diumenge. Aquesta tarda, la formació encapçalada per Antonio Baños explicarà els detalls del document en una compareixença informativa al Parlament

RedaccióActualitzat

Junts pel Sí ha anunciat que ha entregat a la CUP una proposta d'acord cap a la independència que ara ha de votar l'assemblea cupaire aquest diumenge. El diputat de JxSí Raül Romeva ha afirmat al Parlament que en aquest preacord sobre la investidura es manté la presidència coral, amb Artur Mas al capdavant: "Una fórmula de govern de transició –ha dit Romeva– i, des d'aquesta perspectiva, es tracta d'una presidència formada per quatre persones, una presidència del govern i tres persones que assumirien respectivament presidències de les comissions de govern."

El diputat de JxSí ha afegit que ara és la CUP qui ha de decidir si valida o no el document per votar a favor de la investidura, i ha puntualitzat que la proposta "s'ha fet conjuntament amb la CUP, però no és un text acordat amb la CUP en la mesura que ha de treballar en els seus àmbits organitzatius respectius."

Segons Romeva hi ha tres compromisos clars en el document: "Un és avançar cap al nou estat amb totes les garanties jurídiques. També hi ha l'objectiu de posar sobre la taula determinades polítiques públiques i garanties de dotació pressupostària, i la tercera qüestió és eixamplar la base social cap a la república catalana" amb el compromís democràtic adquirit a les urnes. El text inclou mesures del pla de xoc social amb un pressupost de 270 milions d'euros.

El diputat ha explicat que un dels punts destacats del document és posar en marxa el procés constituent, que tindrà dues fases, ha dit: "La primera és una fase preconstituent, amb la participació activa dels ciutadans, que han de continuar tenint un protagonisme, i la segona consisteix en la implicació de les institucions."

En la compareixença informativa feta al Parlament també hi han estat presents la primera secretària d'ERC, Marta Rovira; el vicesecretari general de Coordinació Institucional de CDC, Lluís Corominas; el coordinador general de CDC, Josep Rull; el president de JxSí al Parlament, Jordi Turull, i els diputats Toni Comín, Muriel Casals, Magda Casamitjana i Eduardo Reyes, entre d'altres.

Aquesta tarda, els diputats cupaires explicaran els detalls del document en una roda informativa a la cambra catalana. Aquests últims dies, els diputats de les dues formacions han concretat la proposta definitiva. El preacord inclou un pla de xoc social. Però en el fons hi ha el dubte de si la CUP donarà suport o no a Artur Mas perquè torni a ser president de la Generalitat. La nit de les eleccions generals, la CUP va insistir en el seu rebuig a Mas, mentre que tant CDC com ERC –integrants de JxSí– van reiterar aquest dilluns el seu suport a Mas.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut