Palma

Roma destitueix el bisbe de Mallorca, acusat de tenir "una relació impròpia" amb la seva secretària

El Vaticà designa el bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull, perquè dirigeixi la diòcesi mallorquina de manera provisional

RedaccióActualitzat

El Vaticà aparta el bisbe de Mallorca, Xavier Salinas, de la diòcesi i situa el fins ara bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull, a dirigir-la provisionalment. Amb aquest relleu, Roma vol tancar la polèmica per la suposada relació sentimental de Salinas amb la seva secretària.

El desembre passat, l'exmarit de la secretària del bisbe va denunciar que Salinas tenia una "relació impròpia" amb la seva dona i el va acusar d'haver trencat el seu matrimoni. La història la va portar fins a la Santa Seu i quan es va fer pública, el bisbe la va negar. Aquest migdia, el Vaticà difon la destitució a través del seu butlletí oficial com si fos una renúncia del prelat i sense esmentar els motius d'aquest canvi. La seva sortida serà efectiva dissabte i després el bisbe s'incorporarà a l'equip del cardenal arquebisbe de València, que encapçala Antonio Cañizares. Ho farà com auxiliar de Cañizares. Al capdavant de la diòcesi mallorquina quedarà el menorquí Sebastià Taltavull, amb l'encàrrec immediat d'analitzar la situació a l'Església de Mallorca. Taltavull es mantindrà com a bisbe auxiliar de Barcelona però tindrà plens poders a l'illa balear fins que el Vaticà nomeni un nou responsable.

Xavier Salinas, nascut a València fa 68 anys, va ser entre el 1992 i el 1997 bisbe d'Eivissa i entre el 1998 i el 2012 va ser el titular de la diòcesi de Tortosa. Per la seva banda, Sebastià Taltavull, llicenciat en Teologia, va néixer, també fa 68 anys, a Ciutadella (Menorca) i va ingressar als 11 anys en el seminari diocesà de Menorca abans de traslladar-se a Barcelona, on és bisbe auxiliar des del 2009.

Salines es disculpa si ha ofès algú

En una carta dirigida als fidels, Xavier Salinas es disculpa "si amb algun defecte meu he ofès algú o li he donat motius de preocupació". Salinas agraeix el tracte rebut des que el van nomenar bisbe de Mallorca. I explica que "el Sant Pare ha acceptat la meva renúncia" al bisbat, "una decisió que he pres lliurement, mirant de buscar el millor per a la diòcesi" mallorquina.

El cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, també ha agraït al papa Francesc la designació de Salinas com a bisbe auxiliar de la diòcesi, de qui ha definit com "el bisbe més ben preparat en iniciació cristiana i catequesi de nens i joves."

El substitut momentani de Xavier Salinas, Sebastià Taltavull ha afirmat que exercirà la seva feina "per a tots, sense cap excepció, creients i no creients", i que vol ser un pastor "ni exclusiu ni excloent". Taltavull ha eludit comentar els motius que han portat al relleu del fins ara bisbe de Mallorca. En la mateixa roda informativa, l'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, ha dit sobre el cas Salinas que "tots tenim virtuts i defectes" i que desconeix el treball que ha fet a Mallorca "perquè potser sóc l'únic espanyol que no he estat mai a Mallorca, encara que espero que ara el bisbe Sebastià m'inviti a anar a menjar una ensaïmada".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut