Acte institucional a l'auditori pels drets polítics i civils (ACN)
Barcelona

Torrent continuarà aquest dissabte la ronda de consultes per a la investidura

La CUP insisteix en Puigdemont per fer un embat a l'estat i JxCat diu que té un pacte per investir Sànchez

RedaccióActualitzat

Roger Torrent ha obert una ronda de consultes amb els grups parlamentaris, la quarta, per proposar un candidat a la investidura.

El president del Parlament ha començat les consultes telefònicament aquest divendres, com ja va fer en l'anterior ronda, en què va proposar Jordi Turull. Les trucades, però, s'han allargat més de previst i la ronda continuarà aquest dissabte.


Un cop acabada la ronda, Torrent anunciarà el nom del candidat i podria convocar ja el ple. Tot apunta que el candidat serà Jordi Sànchez, segons han explicat els líders polítics ja consultats.

Jordi Sànchez fa una crida al diàleg

El que serà, molt probablement, candidat a la investidura, Jordi Sánchez, ha fet aquest dissabte una crida a negociar amb el govern espanyol. En el seu compte de Twitter diu que els catalans abominen la violència i creuen en el diàleg i ha fet seves les paraules d'ahir de Carles Puigdemont quan reclamava diàleg al govern espanyol:

 




Sànchez assegura que s'acosta l'hora de la negociació i especifica que aquesta negociació ha de ser "d'igual a igual". També diu que és hora formar govern i que Madrid es mentalitzi que hauran de seure a negociar. 

 

Després de la renúncia de Turull

Torrent ha iniciat la ronda de consultes després que Turull l'ha informat que retira la seva candidatura a la presidència de la Generalitat. L'objectiu és poder anunciar un nou candidat a la presidència avui mateix.

La sortida de Puigdemont en llibertat aquest divendres i el fet que no se'l pugui extradir per rebel·lió tornen a posar sobre la taula el seu nom com a candidat a la presidència de la Generalitat. La diputada de Junts per Catalunya Elsa Artadi ha dit a "Els matins" de TV3 que no es descarta, però que -de moment - el seu objectiu és investir Jordi Sànchez, i assegura que ja tenen un acord tancat a tres bandes amb ERC i la CUP.

"Ara estem en la pantalla Jordi Sànchez. No tenim cap mena de dubte que passarem, segurament no en primera votació, però en segona votació no en tenim cap mena de dubte. Tenim lligat a tres que passarà això."

"Nosaltres tenim la responsabilitat de tenir els 34 vots. Entenem que hem de veure quina és la situació del conseller Comín, si en la situació en què està pot delegar o no, i hem de gestionar-ho a tres, però aquest no serà el problema. La decisiós és a tres i és investir en segona ronda."

 

Amb tot, Artadi ha exposat, com ja va fer dijous el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol,que Puigdemont segueix sent l'opció de Junts per Catalunya aquesta legislatura, però "no per investir-lo de forma simbòlica".

Dijous, Jordi Turull va retirar la seva candidatura a la presidència de la Generalitat i Jordi Sànchez es va tornar a postular, animat per Carles Puigdemont.


La CUP manté Puigdemont com a candidat

Des de la CUP, però, segueixen apostant per investir Carles Puigdemont. Aquest divendres, al Parlament, Carles Riera ha assegurat que Puigdemont és l'únic candidat que representa "un veritable embat democràtic a l'Estat" i que ara està "més legitimat internacionalment".

"Avui és un candidat més legitimat internacionalment. Tothom el reconeix com a candidat a la presidència a nivell internacional. El moviment popular el reclama, la CUP està disposada a investir-lo... A què esperen?"

Segons el diputat cupaire, cap altre candidat proposat acabarà amb una investidura fallida, amb les seves quatre abstencions, ja que seria l'intent "d'adaptar la legislatura al marc estatutari" per entrar, diu, en la lògica de l'Estat espanyol.

Riera creu que amb la decisió de la justícia alemanya sobre Puigdemont es remarca "la importància i efectivitat" de la desobediència i la internacionalització del cas català.

"Remarquem la importància i l'efectivitat de retornar a aquesta línia de desobediència, uniteralitat i internacionalització del conflicte com a vies efectives per restablir la democràcia i donar continuïtat al procés republicà a casa nostra."

 

ARXIVAT A:
InvestiduraProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut