Torrent i els representats de JxCat, ERC, CatECP i la CUP (EFE)
Torrent i els representats de JxCat, ERC, CatECP i la CUP (EFE)

Torrent proposa la formació d'un "front unitari en defensa de la democràcia"

JxCat, ERC, la CUP i CatECP donen suport a la declaració institucional pels drets civils i polítics

Juli RodésActualitzat

A dos quarts d'una, el president del Parlament, Roger Torrent, ha comparegut a l'auditori de la cambra per fer-hi, com havia anunciat a l'inici del segon ple d'investidura, una declaració institucional pels drets civils i polítics. 

Acompanyaven Torrent l'expresident de la Generalitat Artur Mas i els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert.

 

 

Tancaven la comitiva representants dels quatre grups parlamentaris que donen suport a la declaració de Torrent: Elsa Artadi, per part de Junts per Catalunya; Sergi Sabrià, per part d'ERC; Carles Riera, per part de la CUP, i Xavier Domènech, per part de Catalunya en Comú-Podem.

A l'auditori, ple de gom a gom, els esperaven representants de partits polítics i també de la societat civil. Hi havia diputats del Congrés i senadors, com Gabriel Rufián i Josep Lluís Cleries. I familiars dels polítics empresonats.

 

 

Torrent ha començat la intervenció dient que "ens trobem en un context d'involució democràtica sense precedents" i que "empresonar  persones per les seves idees polítiques i denegar la llibertat a qui no renuncia als seus ideals legítims és acabar amb la llibertat ideològica".

Ha afegit que "les injustes decisions preses ahir pels tribunals" són "un atac al cor de la democràcia". I ha defensat que "ningú no pot quedar indiferent davant d'aquest atac".

"Tenim representants polítics a la presó i a l'exili. Tenim el Govern de la Generalitat intervingut. I un Parlament assetjat pels tribunals."

La declaració institucional afirma a continuació que "han suspès la democràcia, i només podrem recuperar-la desde la fermesa i la unitat de tots els demòcrates".

 

Per aquest motiu, Roger Torrent ha fet la següent petició:

"Els insto a formar, des d'ara mateix, un front unitari en defensa de lademocràcia i dels drets fonamentals."

Concretant la proposta, el president del Parlament ha parlat de la necessitat d'establir "una aliança de tots els demòcrates per exigir -i aconseguir- la llibertat de les persones perseguides per haver posat en mans de la ciutadania les decisions sobre el futur polític d'aquest país."

I ha remarcat que "la resposta, ara més que mai, ha de ser cívica, pacífica, democràtica i massiva. I ha de ser política!", perquè "és l'hora de la política".

 

 

També ha instat "els demòcrates d'Espanya, d'Europa, d'arreu del món, a fer-nos costat". 

"Són moments greus. Però és precisament en les hores greus quan hem de demostrar la nostra fermesa, les nostres conviccions, el nostre compromís amb les persones, amb la democràcia, i amb el país."

Després de donar un missatge d'esperança, la declaració acaba reiterant la necessitat de construir "conjuntament un futur d'esperança i llibertat per a totes i tots".

Acabada la lectura de la declaració institucional, l'auditori, amb tothom dret, ha fet un llarg aplaudiment.

 

 

L'acte ha acabat amb el "Cant dels Segadors", l'himne nacional de Catalunya, que els assistents han començat a cantar quan Torrent, Mas, els expresidents del Parlament i els representants polítics començaven a abandonar l'auditori. 

 

Aquesta és la declaració íntegra que ha llegit Roger Torrent:

r

 

ARXIVAT A:
Procés catalàRebel·lióInvestiduraGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut