Sant Joan Despí

Roger de Gràcia al xat del 3cat24: "Hem d'ensenyar el català sense imposar-lo"

El presentador del programa de TV3 "Caçadors de paraules", Roger de Gràcia, va conversar amb els usuaris del 3cat24.cat a través d'un xat durant una hora. Els lectors van posar-lo a prova preguntant-li paraules típiques d'alguns indrets de Catalunya.

Actualitzat
El xat del 3cat24, realitzat ahir dijous 10 d'abril, va comptar amb la presència del presentador del programa "Caçadors de paraules", Roger de Gràcia, que amb molt de sentit de l'humor va respondre totes les preguntes que li van fer els usuaris en directe.

Primer de tot van posar-lo a prova amb expressions típiques de certs indrets de Catalunya. Per exemple, Airin li va demanar pel significat de la paraula "eixavuiro". "I tant que ho sé", va respondre en Roger. "A Osona no esternuden, sinó que "eixavoiren". Com les "burilles" són "torraines", ja que parlem de nassos." Seguint amb les paraules, News24 volia saber quina era la més estranya que s'havia trobat en els recorreguts que havia fet pels Països Catalans. "Escurrumpatinda": quan una persona està escorrumpantida és quan ha fet molta feina física i se li han carregat els "corrons", és a dir, la regió lumbar o ronyonada. Això ho diuen per les Terres de l'Ebre'.

Javierf li va demanar la seva opinió sobre l'arribada d'immigrants i la pèrdua del català. Roger de Gràcia va remarcar que la nostra lluita en aquest sentit consisteix a continuar potenciant i donant a conèixer la nostra llengua. "El nostre és un país petit, amb una cultura i una llengua petites, però alhora som una gent amb un esperit gran. Per això sempre la defensem i fem polítiques per protegir-la i cuidar-la. A escala particular, hem de parlar als altres en català sense imposar-lo, ensenyant als que no la coneixen. La nostra és una lluita constant." El "caçador de paraules" va afegir que confiava en l'escolarització dels fills dels immigrants per aprendre el català de forma natural.

L'usuari jrr8 li va fer una pregunta ben sarcàstica: "Tu creus que si "esferifiquem" el Segre amb el Roine i hi afegim un "si és no és" de vaixells de Carboneras tindrem aigua per un tubo?" La resposta, igual de sarcàstica, va ser: "No en tinc ni idea, de quina és la solució per a la sequera, però si cada un dels catalans va al pantà de Sau amb una garrafa de cinc litres d'aigua i la llança, què? És una possibilitat, oi?"

Roger de Gràcia va comentar que en un principi el programa s'havia plantejat molt més seriós, però que a mesura que han anat evolucionant els capítols s'ha convertit en un espai més fresc i "gamberro". "Però sempre molt respectuós amb la diversitat lingüística, la diferència i el valor cultural del nostre idioma."

Finalment, els usuaris del xat li van preguntar si per Sant Jordi el trobarien signant el seu segon llibre del programa, "Caçadors de paraules". Roger de Gràcia va convidar tothom a comprar-lo i que els dedicaria amb molt d'afecte.

La transcripció íntegra del xat la podeu llegir des d'aquí

----------------------------------------------
Pots veure què va passar als xats anteriors del 3cat24 amb Tomàs Molina, Xavier Graset , Ramon Pellicer i Espartac Peran.
NOTÍCIES RELACIONADES
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut