Madrid

Rodeja el Congrés es manifesta contra la investidura de Rajoy

RedaccióActualitzat

La manifestació Rodeja el Congrés, convocada per la Coordinadora 25-S per protestar contra la investidura de Mariano Rajoy, s'ha dissolt sense incidents a la Puerta del Sol poc després que acabés la sessió al Congrés. Hi han participat 3.000 persones, segons el ministeri de l'Interior i 150.000 segons els convocants.

La manifestació ha començat cap a les sis de la tarda a la font de Neptuno i ha arribat fins a la Puerta del Sol, passant pel passeig d'El Prado, la plaça Cibeles i el carrer d'Alcalá, amb el lema "Davant del cop de la màfia, democràcia". 

Però una part dels participants han decidit no acabar a la Puerta del Sol i s'han aproximat al Congrés dels Diputats, que continua completament blindat per la policia. S'han quedat en un extrem de la Carrera de San Jerónimo, aplaudint els diputats d'Units Podem quan sortien i escridassant la resta de diputats.

La mobilització, a la qual s'han adherit una setantena de col·lectius, considera "il·legítima" la investidura del candidat popular i la defineix com un "cop de la màfia", amb la qual identifica Rajoy, el rei Felip VI i els socialistes Felipe González i Susana Díaz. De fet, les imatges de tots quatre armats il·lustren el cartell de la convocatòria de la manifestació.

 

La marxa l'ha convocat la mateixa plataforma que va cridar a encerclar el Congrés el 2012 i que es va manifestar per la República l'any 2013 amb la consigna "Escac al rei". 

Tant Esquerra Unida com Podem han manifestat la seva simpatia per la protesta.

Pablo Iglesias, avui mateix, havia anunciat que no s'acostaria a la manifestació, però finalment ha anat fins al carrer Cedaceros per saludar les persones que s'havien concentrat a la zona abans de començar la protesta. "Ha estat molt bonic, hi havia molta gent amb actitud positiva en termes democràtics", ha dit, però ha afegit que els protagonistes han de ser la gent i que el seu paper avui és intervenir des de la tribuna.

També han anat a saludar els manifestants els diputats d'Units Podem Alberto Garzón, Rafael Mayoral i Diego Cañamero, i el número dos de Podem, Íñigo Errejón. També un dels fundadors de Podem, Juan Carlos Monedero, ha fet acte de presència a la manifestació.

Amb el puny enlaire, els dirigents s'han acomiadat d'un grup de seguidors al control policial del carrer Zorrilla, al costat del Museu Thyssen, abans d'entrar al Congrés. "No és un govern, és una màfia" i ""Sí que es pot" han estat els eslògans més repetits entre el grup.

El Ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha replicat a Rodeja el Congrés que no hi haurà cap "cop d'estat", en referència al lema de la manifestació, "Davant del cop de la màfia, democràcia". I ha replicat a Units Podem que "no es pot repicar i anar a la processó", referint-se al suport que alguns dirigents de la formació donen a la manifestació: "No es pot estar al Congrés i alhora a fora dient que no ens representen."

Una dotzena de furgons policials vigilen l'accés a la plaça de les Corts, tallada al trànsit amb una tanca i un cordó de seguretat d'agents de policia. Per avui, Interior ha mobilitzat un miler de policies.

Cap a dos quarts de vuit, ja es podia veure la Puerta del Sol plena.

 

Denúncia de Ciutadans

La manifestació ha acabat sense incidents, però el grup que s'ha quedat a prop del Congrés han insultat i llançat objectes diversos a alguns diputats. 

Una de les que ho ha explicat per Twitter és Patricia Reyes, diputada per Ciutadans i secretària quarta de la mesa del Congrés.


 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut