Eleccions generals 2008

Rodalies i atur per superar la ressaca del cara a cara

Els partits no han pogut evitar parlar del cara a cara que aquest dilluns va enfrontar els dos principals candidats a les eleccions generals del 9-M. Socialistes i populars s'han apuntat els mèrits del debat, i la resta de partits han volgut deixar clar el seu ressentiment per un programa que, segons diuen, accentua la bipolarització. CiU i ERC han mirat de fer-se notar amb propostes concretes: el traspàs de Rodalies, i més despesa en polítiques d'ocupació, respectivament. Iniciativa vol regular els "lobbies" polítics. El PSOE busca empènyer el carro electoral proposant que hi hagi educadors a les empreses, i el PP crida els catalans a abandonar la "rauxa i tornar al seny".

Actualitzat
El PSOE ha aprofitat l'empenta que segons els sondejos va obtenir amb el cara a cara entre Zapatero i Rajoy per mirar de consolidar possibles seduccions entre l'electorat. Tot just després de fer una primera valoració –positiva- del programa televisiu, Rodríguez Zapatero ha llançat una proposta: finançar educadors per als fills dels treballadors en aquelles empreses on almenys sis persones ho demanin. La candidata catalana, Carme Chacón, ha anat a les Terres de l'Ebre en un entorn més que idoni per atiar el missatge sobre els perills del PP. A Tortosa, Chacón ha ressuscitat el PHN per recordar que els socialistes van aturar el transvasament de l'Ebre i advertir que els populars tenen una cultura de l'aigua que perjudicaria aquelles contrades.

I de propostes concretes també n'ha llançat Esquerra, que ha advertit de les conseqüències de la desacceleració econòmica. El candidat Joan Ridao ha proposat un pla perquè s'inverteixi molt més en polítiques d'ocupació i contrarestar, així, les previsions que apunten que el mercat laboral podria perdre fins a 250.000 llocs de treball, en bona part per culpa de l'alentiment del sector de la construcció. Ridao, per cert, ha manifestat que no sap qui va guanyar el debat, però sap que qui en va sortir perdent va ser Catalunya.

Que Catalunya hi va perdre en el format del cara a cara també ho tenen clar des de CiU. El president d'honor, Jordi Pujol, ha admès que no el va veure perquè li fa "pena" com PP i PSOE utilitzen Catalunya per tirar-se els plats pel cap. També el candidat Duran Lleida ha lamentat el bipartidisme que potencia el debat i ha demanat ser-hi present en el proper programa juntament amb la resta de forces. Duran tampoc no ha estalviat crítiques a populars i socialistes, i des del Baix Llobregat, feu històric del PSC, ha llançat un missatge als electors d'aquesta comarca perquè obrin els ulls i s'adonin que els socialistes tampoc miren pels seus interessos. Artur Mas ha posat la cirereta en desprestigiar els socialistes i des de Granollers ha reclamat que, d'una vegada per totes, el govern central traspassi Rodalies tal com va prometre Zapatero i, d'aquesta manera –ha dit-, la Renfe a Catalunya pugui equiparar-se al servei dels Ferrocarrils de la Generalitat.

La carpeta de les infraestructures també l'ha posat el PP sobre la taula. El número dos de Rajoy, Manuel Pizarro, ha anat a Girona i ha defensat la necessitat de construir la línia de molt alta tensió. Per ell, invertir en aquesta obra situarà el país en els nivells de competitivitat que, segons diu, ha perdut amb el govern socialista. Pizarro ha descrit els mals de l'economia espanyola assegurant que creix l'atur i la inflació i que a Europa se'ns veu com un país morós. Pizarro no va deixar del tot contents els populars en el seu cara a cara amb Pedro Solbes, però els del PP sí que ho estan, de satisfets, amb el paper de Mariano Rajoy al debat amb Zapatero. Asseguren que Rajoy el va guanyar i va arraconar el president del govern en una actitud defensiva.

Joan Herrera (ICV-EUiA) ha anat a Igualada per donar força al seu missatge estrella: aturar els peus a la dreta. Per això ha reclamat el vot, però Herrera és conscient que també caldrà tenir en compte el que faci Zapatero i assegurar que es vegi temptat de pactar amb CiU. El candidat ha fet un míting amb Joan Saura després que el matí ha proposat impulsar una llei que reguli els "lobbies" i en limiti la influència.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut