Robots no, treballadors humans amb reforç extra

Els "exoesquelets" mecànics comencen a implantar-se a la indústria de l'automoció per ajudar els operaris a aixecar pesos sense fer-se mal

Actualitzat

A la indústria, els robots cada cop faran més feines, però n'hi ha moltes que encara necessitaran un toc humà. I les empreses d'automoció comencen a introduir una ajuda extra als treballadors per aixecar pesos sense fer-se mal: són els anomenats "exoesquelets".

Les lesions a les articulacions -genolls, esquena...- són habituals en els treballadors de la indústria de l'automòbil. Per reduir les baixes mèdiques, però també per millorar la productivitat, el Clúster de l'Automoció de Catalunya, que agrupa la majoria d'empreses del sector, introduirà exoesquelets en els processos de producció.

Els dispositius, que fabrica una empresa nord-americana, SuitX, permeten treballar en postures forçades i manipular pesos. Ho explica el cap d'operacions de l'empresa, Frank Moreman:

"Quan t'ajups, el dispositiu comença a treballar, de manera que pots aguantar la posició molta estona, sense cap tensió a la part baixa de l'esquena, per exemple. Així que quan he d'agafar una caixa pesant, és molt més fàcil"

Aquest dimecres han fet una demostració en una empresa de components de l'automòbil d'Abrera, Meleghy Automotive, però aquesta setmana passaran també per la Nissan de la Zona Franca i la Ford d'Almussafes. Una altra companyia que aposta pels exoesquelets és la Seat de Martorell, en aquest cas amb tecnologia suïssa. De moment, en tenen un en fase experimental, però a partir del setembre n'introduiran sis a les línies de muntatge.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut