Robert Mugabe, president de Zimbàbue en un acte a la capital del país aquesta setmana
Harare

Robert Mugabe s'aferra al poder i no dimiteix malgrat les pressions

L'encara president negocia ara la seva sortida del poder amb els estaments militars, però de moment no ha cedit

Actualitzat

Tot i les pressions el president de Zimbàbue, Robert Mugabe, es resisteix a dimitir, després de 37 anys en el càrrec. En un missatge televisat, en què s'esperava que anunciés la seva marxa, el president de Zimbàbue s'ha negat a fer-ho. Tampoc ha acceptat que l'hagin expulsat del seu partit.

Mugabe, té l'ultimàtum del seu partit per abandonar la presidència de la república. L'encara president negocia ara la seva sortida del poder amb els estaments militars, però de moment no ha cedit.

L'encara president de Zimbàbue, Mugabe s'ha mostrat diposat a presidir el congrés del partit governant el mes que ve, malgrat que aquet matí l'han destituït com a president.

Dimecres, l'exèrcit va agafar la tutela del govern de Zimbàbue i tenen Mugabe detingut al seu palau. La gent ha sortit massivament als carrers per demanar que el polític, de 93 anys, deixi el govern que presideix des d'en fa 37.

 

Mugabe ha fet un discurs retransmès per la televisió pública assegut al costat dels caps militars que controlen el país. 

Repudiat pel seu partit

Aquest dissabte al migdia, el comitè central del partit de Mugabe, la Unió Nacional Africana de Zimbàbue-Front Patriòtic (ZANU-PF) ha decidit destituir-lo com a líder. L'exvicepresident Emmerson Mnangagwa el substitueix.

Mugabe queda ara també sense el suport del seu partit. La Unió Africana acaba així amb el lideratge del seu cofundador, que ha estat al capdavant del país africà en els últims 37 anys.

La decisió de la Unió Africana aplana el camí perquè el Parlament aprovi una moció de censura contra l'ancià president Mugabe.

El president del comitè central del ZANU-PF, Obert Mpofu, s'ha referit a Mugabe davant de la premsa local com a "president sortint". Mpofu ha lloat la intervenció de l'exèrcit i diu que ara "s'obre una nova era, no només per al partit, sinó per a tot el país".

Robert Mugabe és l'únic president que ha conegut Zimbàbue des de la seva independència del Regne Unit el 1980.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut