Barcelona

Rivera demana a Puigdemont que no quedi "al marge" de les reformes a Espanya, però el president veu superada aquesta etapa

El govern català veu superada aquesta etapa i sobre la reforma constitucional diu: "Per nosaltres, aquesta opció no és a la via"

RedaccióActualitzat
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha reunit amb Albert Rivera durant una hora i mitja en la primera visita a Palau del líder de Ciutadans des que va fer el salt a la política espanyola. En roda de premsa, Rivera ha demanat a Puigdemont que no quedi "al marge" de les reformes que, segons diu, Espanya necessita i l'ha emplaçat que "torni a la taula" de la reforma de la Constitució així com en la de finançament i en el debat de les infraestructures que necessita Catalunya. En aquest sentit, s'ha compromès davant Puigdemont a defensar al Congrés aquestes tres reformes, que poden ser un "lloc de trobada". Ara bé, per Rivera, si els partits independentistes "es queden fora de la taula" no seria bo per a Catalunya.

Rivera defensa un nou model de finançament autonòmic que estableixi una caixa única per garantir els serveis socials, així com la coresponsabilitat fiscal de les comunitats.

El govern català, però, veu superada aquesta etapa. La portaveu del govern, Neus Munté, que ha comparegut en nom de Puigdemont, ha respost que l'executiu no defensa la reforma constitucional:

"Per nosaltres aquesta opció - la reforma constitucional- no és a la via. Seran els partits els que s'hauran de pronunciar però no el govern."

Sobre la reforma de finançament, Munté ha avançat que quan es debatin seuran a la taula:

"Quan s'abordi la reforma del finançament entrarem a discutir i treballar-la, però des d'aquí no liderarem una reforma d'aquestes característiques."

Per Munté, es tracta de "reformes insuficients respecte del mandat democràtic del 27-S", que segueix com a principal element del full de ruta.

Els esculls entre Puigdemont i Rivera

El líder de C's ha dit que la trobada ha estat "cordial" malgrat que s'han constatat "punts de distanciament" i, en aquesta línia, ha assegurat que "mai donarà suport" a la independència, que qualifica de "via morta".

"Li he dit a Puigdemont que mai donarem suport a la ruptura i la independència. Puigdemont ha defensat legítimament el procés separatista, però jo li he traslladat que es tracta d'una via morta, un carreró sense sortida, que a més genera conflictes i tensions polítiques."


La portaveu del govern ha admès que les discrepàncies entre Puigdemont i Rivera "hi són", especialment en dues qüestions que, per l'executiu, "són cabdals, nuclears i irrenunciables i en què no hi ha cap punt de coincidència". Es tracta de la defensa del sistema educatiu català i la llengua i "la necessitat de celebrar un referèndum i en conjunt tot allò que emana del 27-S" i el full de ruta.

Malgrat aquests punts de desavinences, tant Rivera com Munté han destacat el "bon to" de la trobada i la predisposició al diàleg per part de tots dos i asseguren que hi ha un "espai comú" que té recorregut en altres qüestions, com en l'àmbit econòmic i social. La consellera de la Presidència ha constatat que hi ha hagut "coincidència que allò que es demana a les comunitats autònomes és clarament injust" i "en la posició que estem defensant com a govern".

Així tots dos s'han emplaçat a mantenir el diàleg i a tornar-se a reunir quan "es calmi situació a Madrid".

El govern català i l'espanyol treballen per reunir-se

Sobre la trobada amb Mariano Rajoy, Munté ha explicat que estan treballant per tancar una data i, per tant, ha confirmat que hi ha resposta de l'executiu de Madrid. La consellera ha insistit que per a l'executiu és important el contingut de la trobada, en què es preveu parlar de la relació entre Catalunya i Espanya, i que els 23 punts ja estan "obsolets" perquè "hauríem de parlar de molts més".

D'altra banda, el líder de Ciutadans ha demanat la compareixença de Mariano Rajoy per donar explicacions després de la dimissió del ministre d'Indústria, José Manuel Soria.

"Volem saber quanta gent s'ha beneficiat de l'amnistia fiscal de Rajoy i Montoro."

La trobada entre Puigdemont i Rivera arriba una setmana després de la que va mantenir el president català amb el secretari general de Podem, Pablo Iglesias. Les reunions tenen lloc amb les negociacions per formar govern a Espanya encallades, en part per la negativa del PSOE i Ciutadans a la celebració d'un referèndum a Catalunya.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut