Barcelona

Riure per no plorar en temps i règims difícils

Hi ha una història que s'explica a Cuba, i que diu que Adam i Eva eren cubans. Per què? Perquè no tenien ni sabates, ni res per vestir-se, i només tenien una poma per menjar, i tot i això deien que eren al paradís. Aquest és un dels acudits que ha recollit en un llibre el periodista Josep Pernau, que ha rebuscat en el sentit de l'humor que ha servit al llarg de la història a molts pobles per resistir les situacions més difícils i ha escrit "Humor de combat, com sobreviure a les dictadures", de Roca Editorial.

Actualitzat
Hitler, Stalin, Franco... i totes les dictadures han estat caldo de cultiu de l'humor polític de resistència, que, segons Freud, humilia els dictadors i dóna moral als oprimits. Josep Pernau ha recollit centenars d'acudits, la majoria anònims, crítics amb els règims feixistes i també amb els totalitarismes dels antics països socialistes.

Pernau destaca l'humor negre dels acudits d'origen jueu, i el fet que el Codi Penal de l'URSS tipificava l'humor polític en el capítol de "contrapropaganda enemiga". Pel veterà periodista, es tracta d'un humor artesanal i clandestí, poc publicat i que valia la pena preservar.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut