Temperatures 850 hPa, diumenge (Font: WRF-TVC)

Risc d'inundacions al Regne Unit, calor i tempestes a Europa

16 països europeus estan en avís per calor i 12 per previsió de tempestes. Al Regne Unit, l'avís és per pluja i per risc d'inundacions.

Actualitzat
Les baixes pressions condicionen el temps de bona part d'Europa. L'anticicló de les Açores queda molt retirat cap a l'oest i això està permetent el pas continuat de borrasques que afecten especialment el Regne Unit, on arriben acompanyades d'un potent corrent d'aire fred en altura. Alhora, des del nord d'Àfrica emergeix una llengua d'aire càlid que provocarà temperatures elevades al sud i al centre del continent.

Amb aquesta situació i els pronòstics derivats, 16 països europeus estan en avís per calor i 12 per tempestes. Al Regne Unit, el servei meteorològic britànic (Met Office) ha activat els avisos per pluja i risc d'inundacions.

Situació al Regne Unit

L'efecte continuat de les pertorbacions fa que es mantingui el risc de pluges i inundacions al Regne Unit, tot i que es preveuen pauses en la precipitació. Els registres van des dels 20 als 80 mm en 48 hores. S'han activat avisos a més de 20 regions i alertes a més de 100. El risc més elevat es dóna al sud-oest d'Anglaterra. L'avís implica que s'esperen inundacions i es requereix una acció inmediata. L'alerta significa que la inundació és possible i s'ha d'estar preparat.

Els nivells dels rius van arribar dissabte al màxim a la major part de les regions de Devon, Dorset, Midlands i al nord-est d'Anglaterra, però segueixen sent alts en algunes zones amb advertències d'inundacions. La situació està millorant, però encarà podrà ser sensible a pluges posteriors. És probable que el risc d'inundacions torni a augmentar al llarg d'aquesta setmana com a conseqüència de les noves bandes de precipitació que arribaran a Anglaterra i Gal·les. Els avisos per pluja s'han ampliat, de moment, fins dilluns.

Avisos per calor


L'avís de nivell vermell queda activat a Croàcia, Hongria, Polònia i Sèrbia. En aquest països, les màximes assoliran valors d'entre 32 i 38 graus a les principals ciutats. Puntualment, les temperatures estaran per sobre. L'avís és de nivell taronja a Letònia, Eslovènia i Eslovàquia, mentre que només és de nivell groc a Àustria, Bèlgica, Txèquia, Espanya, Grècia, Macedònia, Malta, Itàlia i Romania. 

Recordem que el nivell vermell implica una situació meteorològica molt perillosa, degut a fenòmens meteorològics excepcionalment intensos. Són probables grans danys i accidents, en alguns casos amb risc per a la vida i la integritat de les persones. El nivell taronja preveu una situació meteorològica perillosa deguda a fenòmens meteorològics inusuals. El nivell groc implica una situació potencialment perillosa.

Dilluns, la situació serà molt similar, i el risc més alt continuarà a Croàcia, Hongria i Sèrbia.

Avisos per tempestes

Destaquem l'avís de nivell taronja a Estònia, Lituània, Àustria, Txèquia i Alemanya. A Finlàndia, Luxemburg, Holanda, Hongria, Polònia, Itàlia i Sèrbia és de nivell groc.




Anar al contingut