Pequín

Risc de fractura a diverses preses hidràuliques del sud de la Xina arran del terratrèmol

El govern xinès està desbordat pels enormes estralls causats pel terratrèmol de dilluns. A la crítica situació actual s'hi suma ara el perill de fractura de diverses preses del sud del país, on han sortit grans esquerdes. Però al marge d'aquest fet, la màxima preocupació continua sent la recuperació de les desenes de milers de persones que continuen atrapades sota la runa.

Actualitzat
Tres dies després del terratrèmol, al centre sud de la Xina s'hi segueixen registrant rèpliques de fins a 5 graus a l'escala de Richter. Al marge del rescat de les víctimes, que segueix amb 120.000 soldats treballant-hi, una altra front de preocupació ara per ara és l'estat de les infraestructures hidràuliques del centre del país. Hi ha temor sobre la seguretat d'algunes preses de la zona, tot i que els responsables tècnics diuen que són segures. La televisió oficial assegura que hi ha riscos seriosos per a la seguretat en uns 400 embassaments de 5 províncies. El cert és que s'hi han enviat 2.000 soldats per reparar esquerdes.

Mentrestant, els equips de rescat només poden accedir als llocs més devastats en helicòpter o a peu i el primer ministre, Wen Jiabao, que és a la zona més castigada, ha ordenat l'enviament de 100 helicòpters més per enviar aigua, aliments i evacuar ferits.

Paral·lelament, les autoritats xineses també han fet una crida perquè se'ls faciliti material per detectar moviments humans i pales per treure de sota la runa persones que encara siguin vives però que no puguin avisar.

Els morts pel desastre són, segons les últimes dades oficials, 19.500, però es diu que podrien arribar als 50.000. El sisme ha afectat de manera directa uns 10 milions de persones.
Anar al contingut