La portalada del monestir de Ripoll comença el camí per ser declarada patrimoni mundial de la Unesco
Tret de sortida perquè la portalada del monestir de Ripoll sigui patrimoni de la Unesco (Foto: ACN)
Ripoll

Ripoll presenta la petició perquè la portalada del monestir es declari patrimoni mundial de la Unesco

L'Ajuntament de Ripoll i el patronat del monestir han presentat la petició perquè la portalada romànica sigui declarada patrimoni mundial de la Unesco. Aquesta petició coincideix amb la celebració aquest any de Ripoll com a capital de la cultura catalana.

RedaccióActualitzat
L'Ajuntament de Ripoll i el patronat del monestir de Santa Maria han presentat oficialment la petició perquè la portalada romànica, del segle XII, sigui declarada patrimoni mundial de la Unesco. La petició es fa quan la capital del Ripollès celebra aquest any la capitalitat cultural de Catalunya.

La portalada restaurada des dels anys cinquanta té un pantocràtor al centre i la reproducció d'escenes i símbols dels evangelistes als costats.

L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha explicat a Catalunya Ràdio que aquest divendres han fet un pas important perquè aquesta joia del romànic sigui reconeguda com a patrimoni de la humanitat: "El compromís que vam adoptar ara fa un any, quan vam engegar la maquinària, era que aquest 2013, en què Ripoll és la capital catalana de la cultura, iniciéssim tots els tràmits necessaris perquè la portalada del monestir comencés aquest camí per poder entrar en la Llista Indicativa", una gestió que ha de tramitar la Generalitat al Ministeri de Cultura, que és qui en darrera instància l'ha de fer arribar a la Unesco.

Els promotors de la candidatura calculen que la declaració es podria aconseguir l'any 2016 com a molt tard. "És el Nobel a la conservació", assenyala la directora de la candidatura, Carme Polo, que s'ha mostrat entusiasmada perquè és una peça "única" a Europa.



Anar al contingut