Barcelona

Rigau: "El govern espanyol ha fet un últim intent d'acabar amb el model lingüístic català"

"Pretenen que enviem un burofax a un milió i mig de persones per avisar d'un dret no previst en cap sentència ni cap llei"

Victòria MiróActualitzat

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha denunciat com "l'últim intent d'acabar amb el model lingüístic català" la iniciativa del govern espanyol d'impugnar les matriculacions escolars a Catalunya perquè els pares siguin informats que poden demanar que els seus fills estudiïn en castellà com a llengua vehicular.

Rigau ha considerat el recurs de Wert davant del TSJC com "un nou atac i el més frontal al model d'immersió", marcat per interessos "purament partidistes" i que s'ha dut a terme malgrat que podria generar una inseguretat jurídica a les famílies que ja coneixen l'escola que els ha estat assignada.

"Pretenen que enviem un burofax a un milió i mig de persones per avisar d'un dret no previst en cap sentència ni cap llei", ha exposat.

I ha considerat insòlit que el govern espanyol digui ara que haurien d'haver informat en el full de matriculació que les famílies podien triar l'escolarització en castellà: "Vostès han vist mai que un penjat es construeixi la forca?", ha afegit en referència als 6.000 euros que la Generalitat hauria de pagar per cada alumne que s'escolaritzés en castellà tot i estar en contra de la iniciativa del govern espanyol.

En roda de premsa després d'una reunió d'urgència de Rigau amb tots els grups parlamentaris de l'arc català, a excepció de PPC i C's, la consellera ha llançat un missatge de tranquil·litat a les famílies assegurant que la matrícula serà del 8 al 12 com està previst. "Tenim 10 dies per fer al·legacions. Estic convençuda que la normalitat tornarà al sistema, altrament seria impensable", ha apuntat, lamentant que s'hagi creat "políticament i d'una manera interessada un neguit".

Tot i això, Rigau ha advertit que si el govern del PP se sortís amb la seva, "les famílies es podrien trobar amb una modificació judicial del projecte educatiu del centre que han triat".

La consellera ha reiterat que la immersió és un model d'èxit per a l'escolarització dels alumnes catalans i l'aprenentatge de les llengües, i ha subratllat que el govern espanyol tracta de manera diferent la tria de la llengua de la d'altres opcions, com ara la religió, ja que si un alumne tria l'escolarització en castellà tota la classe és obligada a canviar de llengua.

Finalment, Rigau ha dit que miraran de protegir i "defensar el ritme educatiu dels centres del ritme polític".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut