Barcelona

Rigau demana a Salgado que retiri el recurs contra les oposicions per professor de secundària

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha demanat la retirada del recurs presentat pel Ministeri d'Economia i Hisenda que vol aturar la convocatòria de 1.245 places d'oposició a professors de secundària. El govern va aprovar una convocatòria que no supera el 30% de l'oferta, límit que estableix la llei de pressupostos de l'Estat, però l'executiu espanyol no ho entén així. Rigau ha qualificat el recurs d'"agressió" i ha avisat que afecta més de 15.000 persones ja inscrites des de fa temps per aconseguir una d'aquestes 1.245 places. "Saben quin neguit tenen ara les persones que estan estudiant per a les oposicions i les seves famílies? Amb això no s'hi pot jugar".

Actualitzat
Rigau, que confia que el ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, expliqui a la titular de la cartera d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, la proposta catalana, ha explicat que la Generalitat ha convocat "correctament" la reposició de places, que la llei general de pressupostos havia limitat al 30%, i ha atribuït l'error a una mala interpretació per part del ministeri que lidera Salgado, ja que la taxa de reposició "no està determinada en cap llibre".

Així, mentre l'Estat considera que les places de reposició corresponen a les vacants que deixen les jubilacions en el sistema -per la qual cosa es podrien convocar fins a 340 places-, la Generalitat sosté que també són reposició les vacants per excedència, defunció i renúncia -aquestes 1.245 places-, de manera que Rigau ha atribuït l'assumpte a una qüestió de "color polític", perquè considera que es tracta d'una decisió política i no jurídica.

La consellera ha defensat que Catalunya és la comunitat autònoma amb menys funcionaris de tot l'Estat -amb un 13,4%-, i ha criticat que "no s'entén que per sorpresa" l'aposta per augmentar l'oferta educativa passi per la reducció de places de professor. També ha puntualitzat que a Andalusia, que té la mateixa població escolar que Catalunya, no se li ha presentat recurs, així com a Extremadura, que ha convocat oferta. En canvi, "es presenta recurs a Catalunya, Navarra i Castella Lleó; facin vostès l'anàlisi de colors i de calendari electoral i treguin conclusions". 

Suspensió de la convocatòria
 
El 25 de gener, la Conselleria va presentar la proposta davant el Ministeri d'Educació, que, després de la seva conformitat, va enviar la convocatòria al Ministeri de la funció pública, que al seu torn la va acceptar. Després, el Consell Executiu la va aprovar per acord de govern i va convocar les 1.245 places, a les quals s'han inscrit 15.000 candidats, i "ara l'advocacia, a instàncies d'Economia, diu que se'ls comuniqui a aquestes persones la suspensió de la convocatòria".

Segons el recurs, enviat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la Conselleria té nou dies per comunicar als candidats la suspensió de la convocatòria, tot i que aquests "ja estan fent el repàs final de l'examen", davant la imminència de les oposicions, previstes pel 18 de juny. D'altra banda, la Generalitat té 20 dies per comunicar a l'Estat els fonaments de la seva proposta.

Ensenyament amplia un 5% l'oferta postobligatòria per als alumnes de 16 a 18 anys

El Departament Ensenyament ha ampliat un 5% l'oferta d'estudis postobligatoris per intentar "retenir al sistema els alumnes que acaben l'ESO". Això implicarà que el percentatge del segment de població de 16 a 18 anys passa del 83,4% el curs passat al 88,4% del curs 2011-2012.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha explicat que l'objectiu és "universalitzar al màxim l'oferta postobligatòria perquè cada cop els llocs de treball requeriran més formació que la bàsica". "Com a país tenim un dèficit de percentatge de joves que fan estudis postobligatoris, una de les causes vinculables al fracàs escolar perquè l'alumnat que suspèn a l'ESO no continua".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut