Barcelona

Rigau creu que la LOMCE no es podrà aplicar el curs 2014 i confirma el recurs d'inconstitucionalitat

La consellera d'Ensenyament ha dit que no hi ha diners per poder fer tots els canvis necessaris per posar en marxa la norma aprovada aquest dijous al Congrés. També ha confirmat que la Generalitat portarà la llei al Constitucional per invasió de competències, ja que l'Estat influeix en la configuració del currículum i en l'avaluació.

RedaccióActualitzat

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha confirmat poc després de l'aprovació definitiva de la LOMCE que el govern català presentarà un recurs d'inconstitucionalitat. "Des del primer moment hem dit que la manera que tenia d'articular aquest projecte el govern de Rajoy era un model recentralitzador de les competències i, per tant, que no es respectava l'Estatut de Catalunya", ha explicat la consellera a Catalunya Ràdio.

Com ja havia anunciat, l'executiu català farà "totes les gestions oportunes per poder presentar el recurs", que basaran en el fet que la nova llei envaeix competències de la Generalitat i viola el que diu l'Estatut de Catalunya.

En una entrevista al programa informatiu 23/24, la consellera ha assegurat que la llei "destrueix 'de facto' les competències de les comunitats". Els principals aspectes de la invasió de competències són "la configuració del currículum i en l'avaluació".

Irene Rigau ha explicat que el ministre Wert ha enviat una carta als consellers, en comptes de trucar-los com havia dit. Al text deia que ara començava "una etapa de desenvolupament de la llei i que esperava trobar el màxim de diàleg". El diàleg s'ha de tenir a la part prèvia de les negociacions, ha afegitla consellera. La llei aprovada "té la majoria al Congrés, però, quan un mira les cinc comunitats que no hi estem d'acord, ni que sigui politicament, representem la meitat de l'alumnat, el professorat i les famílies".

La consellera confia que la redacció dels decrets necessaris per poder aplicar la llei l'endarrereixi més enllà del setembre de l'any que ve. A part d'això,  Rigau dubta que es pugui aplicar el curs 2014 perquè no hi ha diners per posar en marxa els canvis que introdueix.

Sobre la intencionalitat de la LOMCE, la consellera considera que pretén reproduir a Catalunya el que ha passat al País Valencià, les illes Balears i l'Aragó. Una evidència és que "a la memòria de la llei hi havia més pàgines que parlaven de la llengua catalana que d'altres punts". A això, cal afegir-hi l'aval del Parlament de Catalunya al model educatiu català i que fa que una llei sigui l'únic mecanisme per aplicar el model que vol l'Estat.

"Rajoy ha dit que era molt important i que serà la primera llei educativa del PP que s'apliqui", ha afirmat Rigau, que s'ha mostrat sorpresa per l'absència del president espanyol a la votació de la llei al Congrés.

La consellera ha demanat un esforç per "preservar la pau a les nostres escoles". Els centres a Catalunya han de seguir la normativa de la Generalitat i, si hi ha qualsevol problema amb l'Estat, el govern espanyol ha de parlar amb la Generalitat i deixar els centres que facin la seva feina.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut