Barcelona

Riera: "Constatem que no hi ha plans consistents per fer efectiva la república"

RedaccióActualitzat

Com a representant de la CUP al debat d'investidura ha intervingut Carles Riera que ha començat el seu discurs responsabilitzant Junts per Catalunya i ERC del fet d'arribar-hi amb un quart candidat. Riera ha dit que la CUP constata que "no hi ha plans consistents per fer efectiva la república".

Riera ha dit que la CUP espera que totes dues formacions rectifiquin la seva actitud d'abandonar la via de la desobediència i la unilateralitat:

"Si avui som davant del quart candidat és perquè ni JxCat ni ERC  han volgut abraçar la desobediència i investir Puigdemont. Proposen un candidat perquè l'Estat l'accepti i el Borbó el rubriqui"

"Constatem un canvi de cicle per la decisió de JxCat i ERC d'abandonar la via de la desobediència i la unilateralitat que esperem, rectifiquin"

Cap dels quatre diputats de la CUP al Parlament han aplaudit aquest matí el discurs que ha fet QuimTorra.

A l'espera que demà en assemblea decideixin si donen suport o no a la candidatura de Quim Torra, Carles Riera, ha dit que, sigui quin sigui el resultat, "serà una opció per la independència i per la república".

"Si hom entra en un cicle autonòmic, la CUP no hi podrà col·laborar. Treballarem sempre, dins i fora de les institucions, per generar un nou cicle del moviment independentista que permeti construir una república que restitueixi a la classe treballadora els seus drets socials i civils manllevats pel capital i els poder polític manllevats per l'estat i per l'autonomia"

 

 

Riera ha dit que l'1 d'octubre "va tenir greus conseqüències repressives" per part de l'estat espanyol i s'ha preguntat si algú creu que "materialitzar la república passa per un exercici d'equilibris impossibles".

"El nou full de ruta passa per acabar acatant la Constitució del govern que ens reprimeix?

"L'independentisme no ha estat capaç de materialitzar la república, en part, per la falta de voluntat real del sobiranisme hegemònic."

 

La CUP ha ofert una "ma estesa per avançar conjuntament en la mobilització i la lluita internacional" que permeti avançar cap a la república i ha demanat que els primers actes del nou govern siguin pel "restabliment de les lleis suspeses per l'Estat".

Riera assegura que és prioritari construir sobiranies públiques i legislar polítiques públiques per a les classes treballadores.

"Treballarem sempre dins i fora de les institucions per tal de poder arribar a obrir un nou cicle rupturista i reconstruir una república que reconstitueixi els seus drets socials i polítics."

Carles Riera també ha volgut fer autocrítica quan ha assegurat que "malgrat posar-hi ganes i recursos, no hem sabut articular la millor resposta en moments concrets".

 

 

En la rèplica al discurs de la CUP, Quim Torra ha dit que ell també hagués volgut que el president investit fos Puigdemont:

"Segurament sabeu que en aquesta cambra no hi ha ningú a qui li hagi dolgut més que a mi que no s'hagi pogut investir Carles Puigdemont"

Torra assegura que ell sempre s'ha negat al "pressing CUP" perquè sempre ha cregut en un projecte de 70 diputats independentistes i ha assegurat que el seu govern "no farà autonomisme":

"Siguem capaços de veure com podem avançar junts. Jo sempre m'he negat al "pressing CUP", completament. Per mi la CUP forma part de la solució perquè aquest és un projecte de 70 diputats o és un projecte que no pot avançar. Assemblea d'electes? Endavant! Procés constituent? Involucreu-nos-hi."

"Cicle autonòmic? Aquest govern no ve a fer autonomisme. Des de l'1-O ja no es pot mirar enrere, només podem mirar endavant, cap a la república. O ens creiem que venim de l'1-O o no ho aconseguirem. L'1 d'octubre és un moment fundacional de país. Aquest govern no farà autonomisme."

ARXIVAT A:
CUPInvestidura
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut