Estats Units

Rice critica la política del govern espanyol respecte de Cuba dos dies abans de la seva visita oficial a Espanya

A dos dies de la seva visita a l'estat espanyol, la secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice, ha criticat el govern espanyol per les relacions que manté amb el govern cubà, però no amb els dissidents. La dona amb més influència a la Casa Blanca ha dit que aquest serà un dels temes cabdals que tractarà durant la seva estada a Madrid, on arriba divendres, i -fent un paral·lelisme amb la dictadura franquista- ha assegurat que Espanya estarà d'acord amb els Estats Units que Cuba necessita una democràcia. Aquesta serà la primera visita d'un alt funcionari del govern Bush des de l'arribada dels socialistes al poder, una visita que potser servirà per suavitzar les relacions entre tots dos països.

Actualitzat

Rice ha assegurat que la situació de Cuba serà una de les "qüestions fonamentals" que vol tractar en el seu viatge a Espanya a finals d'aquesta setmana i -fent un paral·lelisme amb la dictadura franquista- ha assegurat que Espanya estarà d'acord amb els Estats Units que Cuba necessita una democràcia. En aquest sentit, ha dit: "no estic segura que coincidim, sincerament, estic segura que estarem d'acord en la necessitat d'una democràcia perquè un país com Espanya, que ha estat capaç de superar un passat autoritari i de proporcionar una democràcia i llibertat a la seva gent, crec que entén que els cubans es mereixen el mateix".

Rice ha criticat el govern espanyol per les últimes trobades que ha mantingut amb representants de l'executiu cubà i per no haver-se reunit amb membres de la dissidència cubana. D'aquesta manera, la secretària d'Estat nord-americana es referia a la visita del ministre d'Afers Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, a Cuba el passat mes d'abril. En aquest viatge, Moratinos es va reunir amb alts funcionaris del govern cubà, mentre que el director per Iberoamèrica, Javier San Domingo, va parlar per telèfon amb representants de la dissidència.

"Els cubans es mereixen alguna cosa millor i crec que parlarem d'això", ha subratllat. Tot i això, ha ressaltat que Espanya és "un aliat de l'OTAN i treballem junts en relació amb l'Afganistan". I ha afegit: "Espanya ha estat d'ajuda en nombroses ocasions".

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut