Barcelona

Ribó reclama canviar de lloc la residència d'Agramunt on van morir ofegades quatre àvies

La resolució final del síndic de greuges sobre la mort de quatre àvies a la residència Ribera del Sió critica l'actuació de l'ajuntament, del CECAT, de l'ACA i de la CHE, i reclama que els ajuntaments tinguin un pla de defensa de zones inundables

RedaccióActualitzat

El síndic de greuges ha fet pública aquest divendres la resolució sobre el cas del geriàtric d'Agramunt, on la matinada del dimarts 3 de novembre van morir-hi ofegades quatre àvies en desbordar-se el riu Sió. El Síndic, que va obrir una investigació d'ofici sobre el cas, ha detectat errors greus en l'actuació tant de l'Ajuntament com dels organismes que han d'actuar com a policia hidràulica en una zona amb risc manifest d'inundacions.

Segons el Síndic, l'Ajuntament d'Agramunt hauria d'haver denegat les llicències ambiental i d'obres per construir la residència. Pel que fa a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el Síndic les acusa de "passivitat" per no haver exercit les seves atribucions, i reclama que es transfereixi la competència exclusiva de policia hidràulica a l'ACA en territori català.

Això facilitaria una altra de les demandes, que és que es garanteixi que els ajuntaments disposen d'un pla de defensa de les zones inundables consolidades. El Síndic també reclama reforçar la cadena de reacció davant de fenòmens excepcionals. En aquest sentit, lamenta que el centre de coordinació de Protecció Civil (CECAT) no fos capaç d'actuar ràpidament quan una persona va avisar de la riuada que baixava pel Sió.

Al centre geriàtric li retreu que situés els dormitoris de les persones amb deteriorament cognitiu al semisoterrani, cosa que considera "incoherent i contrari al Pla d'autoprotecció de la mateixa residència". La mesura més dràstica que reclama és que es traslladi la residència d'emplaçament, i que si el titular no ho vol fer, que se l'expropiï.

Agramunt està disposat a fer el que demana el síndic

L'Ajuntament d'Agramunt ha dit aquest divendres que assumiran les responsabilitats que es derivin del cas. L'alcalde, Bernat Solé, ha dit que si cal tancar o expropiar la residència ho farà:

"Farem el que calgui, però de moment estem a l'espera de la resolució judicial i els informes de les autoritats competents."

Al semisoterrani de la residència ja no hi ha habitacions d'usuaris, per decisió de la direcció del centre, però també per un decret de l'alcaldia.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut