Vehicles blindats i soldats als carrers d'Harare (Reuters)
Vehicles blindats i soldats als carrers d'Harare (Reuters)
Harare

L'exèrcit controla Zimbàbue i manté detingut el president Mugabe a casa seva

Les primeres hipòtesis relacionen la revolta militar amb les aspiracions de la seva dona, Grace Mugabe, de succeir-lo

RedaccióActualitzat

Zimbàbue, al sud-est d'Àfrica, viu hores confuses, amb l'exèrcit al carrer i tots els centres de poder sota control de les forces armades. El president del país, el cap d'estat més vell del món i el que fa més anys que és al poder a l'Àfrica, Robert Mugabe, de 93 anys, està sota arrest domiciliari. I les primeres hipòtesis relacionen la revolta amb les aspiracions de la seva dona, Grace, de succeir-lo. Sembla, però, que el partit, la Unió Nacional Africana de Zimbàbue-Front Patriòtic,​ prefereix l'exvicepresident Emmerson Mnangagwa, que podria ocupar la presidència del país en les properes hores.

Aquest dimecres, Mugabe ha parlat per telèfon amb el seu homòleg sud-africà, Jacob Zuma, i li ha dit que està "tancat a casa seva", però que "està bé", segons informa la televisió pública de Sud-àfrica SABC. Zuma ja ha anunciat que pensa enviar a Zimbàbue als ministres de Defensa i de Seguretat per entrevistar-se amb Mugabe i amb els comandaments de les forces armades.

La intervenció d'un grup de militars ha alimentat els rumors d'un possible cop d'estat, tot i que un general de l'exèrcit ha negat que l'atac vagi contra l'entorn de la Presidència. Segons un comunicat llegit pel general S.B. Moyo, l'objectiu no és fer saltar el mandatari sinó "els criminals del seu entorn".

 

"Volem deixar molt clar que no és un cop d'estat. El que estem fent les Forces de Defensa de Zimbàbue és arreglar una situació de degeneració política, social i econòmica al nostre país que si no es corregeix podria derivar en un conflicte violent."

 

Tres ministres del govern haurien estat detinguts pels militars que han pres els carrers d'Harare, la capital. Els militars revoltats han ocupat la ràdio i la televisió públiques. Pel carrer circulen carros blindats i es poden veure grups de militars vigilant.

Des del canal de televisió sud-africà News 24, el president de Zimbàbue estaria preparant la seva dimissió mentre negocia perquè la seva dona, Grace, pugui sortir del país.

 

 

La crisi s'ha accentuat pel fet que el partit del president Mugabe ha acusat el cap de l'exèrcit de traïció per haver incitat a la insurrecció, després que aquest dilluns digués que es prendrien mesures correctores si continuaven les purgues d'oficialistes veterans. L'origen de tot plegat ve de la destitució la setmana passada del vicepresident del país.

Fa 37 anys que Mugabe ocupa el poder a Zimbàbue, enmig de múltiples denúncies de violacions dels drets humans. L'oposició i les ONGs havien advertit que el president havia enfonsat el sistema sanitari ja que els hospitals es queden sense medicaments i els metges sovint no cobren el salari. També se sap que el mateix mandatari i la seva família es traslladen sempre a l'estranger, a Singapur, per rebre atenció mèdica.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut